Atlétika

2022.05.27. 17:32

Olimpikonok is rajthoz állnak a Kelet Kupán

Szombaton a felnőtteké, vasárnap a gyermekeké lesz a főszerep a Gyulai István Atlétikai Stadionban.

A hétvége mindkét napján benépesül a Gyulai István Atlétikai Stadion

Forrás: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A szombaton 15 órakor kezdődő versenyen huszonhárom egyesület atlétái küzdenek meg az érmekért. Remek versenyekre van kilátás a legutóbbi országos bajnokság helyszínén, hiszen a legkiválóbb magyar atléták közül többen is jelezték részvételüket. Női távolugrásban komoly csata formálódik, ott van az indulók között az MTK világbajnoki döntőse Nguyen Anasztázia, az U23-as Európa-bajnok Farkas Petra (BHSE), valamint Krizsán Xénia (MTK) hétpróbázó olimpikon, fedett pályás Európa-bajnoki harmadik helyezett. A Debreceni-Sportiskola-Sportcentrum (DSC-SI) gárdájából rúdugrásban Klekner Hanga egyértelmű esélyesként száll harcba, mint ahogy szintén dobogóra várható 400 gáton Koroknai Tibor és a magasugró Török Gergely.

A Hajdú-bihari Napló az idősebb Koroknai fivért kérdezte a verseny előtti várakozásairól. A sportoló lapunknak elmondta, számára még a finomhangolásról szól majd a Kelet Kupa, de azért szeretne az Európa-bajnoki szintidő közelében futni. – Várom a versenyt, mert nagyon szeretek hazai pályán futni, de sajnos viszonylag ritkán van rá lehetőség, mert nincs sok ilyen megmérettetés Debrecenben. Nem helyezésben, hanem időeredményben gondolkodom, jó lenne 50 másodperc körül futni. Úgy néz ki az időjárás is kegyes lesz hozzánk, a nagy szél zavaróan hathatna futás közben – nyilatkozta Koroknai Tibor, akinek a célkeresztjében az augusztus végi Európa-bajnokság van, ám mivel az még odébb van, majd júliustól sűrűsödik fel igazán versenynaptára.

Eredetileg úgy volt, hogy a viadalon rajthoz áll a DSC-SI gátas klasszisa, Kozák Luca is, ám az olimpikon végül a nemzetközi megmérettetésekre összpontosít. Az olimpikon Dél-Afrikában és Portugáliában is volt edzőtáborban a minél jobb felkészülés érdekében.  

– Az előbbit imádtam, szép hely, szinte tökéletes körülmények, kiváló időben edzettünk, és az étel is remek volt. Sajnos Portugáliában pont egy szeles, esős időszakot fogtunk ki, és a pályán is sokan voltak, úgyhogy ott egy kicsit nehezebb volt megcsinálni mindent, de megoldottuk  

– elevenítette fel a magyar bajnoki csúcstartó. Kozák Luca májusban már megmérette magát külföldön, Savonában 100 méter gáton ötödik helyen végzett 13.16-al. Ahogy fogalmazott, a sebesség, az erő az megvan, de egy kis technikai frissesség még kell ahhoz, hogy jöjjenek a jó eredmények. – Kedden Ostravában, pénteken pedig Bydgoszcz-ban, Lengyelországban versenyzek majd, ezért nem állok rajthoz a Kelet Kupán. Sokat gondolkoztunk ezen, de végül úgy döntöttünk, hogy a pihenés, átmozgatás többet hozzá tud majd tenni ezekhez a versenyekhez. A fő célom az augusztus végi németországi Európa-bajnokság. Addig még van három hónap, ami sok időnek tűnik, de hamar el tud menni. Oda kell majd a csúcsformát időzíteni, ám még vissza kell szerezni a versenyrutint is – mondta el a debreceni gátas.

Vasárnap is benépesül majd a debreceni rekortán, hiszen akkor rendezik a jubileumi, 30. Kovács Gyula Emlékversenyt, amelyen az ország számos pontjáról összegyűlt fiatalok U8, U10 és U12-es korosztályban mérik össze erejüket délelőtt fél tíztől. A fesztiválnak otthont adó Gyulai István Atlétikai Stadionban a tehetségek 60 méteres sík- és gátfutásban, 300 és 600 méter síkfutásban, magas- és távolugrásban, kislabdahajításban, valamint 4×60 méteres váltóban is versenyeznek majd. 

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában