Egy legendával beszélgettünk

2022.02.09. 16:37

Bokszban nincs pardon, aki itt nem üt, azt ütik

Bár kimozdult a magyar amatőr ökölvívás a több évtizedes apátiából, Gedó György szerint van teendő bőven.

Gedó György

Forrás: Czinege Melinda

Edzőként vagy vezetőként több korábbi kitűnő ökölvívó is részt vesz a 66. Bocskai István Nemzetközi Emlékversenyen. Ám még közülük is kiemelkedik Gedó György, minden idők egyik legjobb magyar amatőr ökölvívója. Az 1972-es müncheni olimpián papírsúlyban aranyérmet szerző korábbi klasszis a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakfelügyelőjeként igyekszik segíteni a honi amatőr bokszot.

 

A 72 éves szakember a Hajdú-bihari Naplónak elmondta, végig itt lesz a Bocskain, és árgus szemmel figyeli a magyar fiatalokat. – Azokat a tehetségeket keresem, akik – hiszen a klub­edzőknek mindig a saját tanítványuk a legjobb – a magyar ökölvívás szempontjából valóban a jövőt jelenthetik, és olyan eredményeket érhetnek el, ami már nagyon ráférne a sportágra.

Tudom, hogy nemzetközi szinten is problémák vannak az amatőr ökölvívással, de én a hazai boksz jövőjéért dolgozom és aggódom.

Beszéltem Umar Kremljovval, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség elnökével, aki azt mondta: Mr. Gedó, csinálunk ökölvívást! Azt feleltem: egy pillanat, először itthon kell ökölvívást csinálni, utána majd jöhettek ti is! Viccet félre téve természetesen közösen dolgozunk, és segítjük egymást, hogy minél hamarabb sikereket érjünk el – mondta Gedó György.

 

Megtanítani az alapokra

 

A nyolcszoros magyar és kétszeres Európa-bajnok korábbi klasszis szerint nem lehet várni, dolgozni kell, mert bár a 25 éves megrekedtségből már kimozdult a sportág, van még tennivaló bőven. Hangsúlyozta, szerencsére vannak érdeklődő gyerekek, ám őket el kell vinni az ökölvívó-szakosztályokba, és segítve a beilleszkedésüket helyben kell megtanítani a boksz alapjaira. Ahogy fogalmazott, egy jó utánpótlásedző egyben pedagógus, aki a jövőt szem előtt tartva hajlandó sokat dolgozni a fiatalokkal, hogy kihozza belőlük a legjobbat.

 

Szép emlékek

 

– A bokszban nincs pardon, ha valaki nem üt, őt ütik. Számos dologtól függ, hogy kiből válik eredményes versenyző: egyebek mellett sokat kell edzeni, és perspektívát kell állítani a fiatalok elé, hogy lássák a jövőjüket a sportágban. A Bocskai remek lehetőség a mieinknek, hogy más országok versenyzőivel mérjék össze a felkészültségüket, ezek a tapasztalatok rengeteget jelenthetnek – nyilatkozta Gedó György, akit szép emlékek fűznek Debrecenhez, hiszen annak idején az esküvőjük után a Nagyerdőn töltötték a szép napokat, melynek folyománya az első fia lett.

 

MSZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában