ez történt a zárónapon

2021.11.21. 14:37

Éremmel zárták a magyarok a debreceni gyorskorcsolya vk-t

A Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel négyes bronzot szerzett 5000 méteren. A negyedik nap eseményei.

A bronzérmes váltó tagjai: Nógrádi Bence, Varnyú Alex, Liu Shaoang, Tiborcz Dániel és John-Henry Krueger | Fotó: Czinege Melinda

Az 1000 méteres negyeddöntőkkel kezdődött a rövidpályás gyorsokorcsolya olimpiai kvalifikációs világkupa debreceni versenyének negyedik napjának délutáni programja a Főnix Arénában.

A 9 körös futamokból az első kettő és a két legjobb harmadik helyezett mehetett tovább, idővel.

A hölgyek között két magyar lány, Kónya Zsófia és Jászapáti Petra volt érdekelt a küzdelemben. Kónya rögtön az első futamba kapott besorolást. Az egyre fokozódó tétnek megfelelően az első start nem sikerült, a másodikra már eljött a mezőny. A hazai versenyző minden előzését nagy üdvrivalgással fogadta a debreceni közönség, Kónya harmadikként érkezett célba, de 1:32.753-s ideje nem volt elég a az elődöntőhöz.

A második futamban következett Jászapáti Petra, a magyar klasszis nagy csatában végül negyedik lett, és ő sem jutott tovább a következő körbe.

Jászapáti Petra a női 1000 méteres verseny negyeddöntőjében | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Liu Shaolin Sándor továbbment

Nincs megállás, máris a férfiaké a terep ugyancsak 1000 méteren.

Liu Shaolin Sándor a második futamba került. Hogy mennyire erős futama volt, arra csak egy adalék, hogy csak olimpiai bajnokból három volt az öt induló között. A magyar szuperklasszis eleinte hátul utazott, majd az utolsó körben másodikként biztosította helyét az elődöntőben a publikum ovációja közepette.

Öccse, az összetett világbajnoki címvédő Liu Shaoang az ötödik startpozícióból indult a harmadik futamban, és nagy csatában volt a továbbjutásért, ám az utolsó kanyarban összeütközött a francia Sebastien Lepape-pal, amiért a versenybírók kizárták a futamból. Ráadásul mivel két figyelmeztetést is összeszedett, sárga lappal büntették, így Debrecenben 1000 méteren nem kaphat kvalifikációs pontokat.

Liu Shaoang esése | Fotó: Czinege Melinda

Liu Shaolin Sándort kizárták az elődöntőben!

Az elődöntőben Liu Shaolin Sándor futamában elsőként jött el a rajttól, majd végig csatáznia kellett a továbbjutó helyekért, ám

egy határozott előzését szabálytalannak látták a bírók, és kizárták a futamból.

Ez azt jelenti, hogy a hazaiak közül már csak a vegyes- és a férfi váltó van versenyben.

Liu Shaolin Sándor a férfi 1000 méteres verseny elődöntőjében | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Suzanne Schulting triplázott!

Eljött a nap első döntője: a női 1000 méteren, mely az összetett világbajnoki címvédő Suzanne Schulting sikerét hozta, ezüstérmes a dél-koreai Csoj Min Dzsong, míg a harmadik a lengyel Natalia Maliszewska lett.

A holland koris elképesztő teljesítményt nyújt Debrecenben, hiszen mindhárom egyéni számot (500, 1000, 1500) megnyerte.

Az aranyérmes holland Suzanne Schulting (k), az ezüstérmes dél-koreai Csoj Min Dzsong (b) és a bronzérmes lengyel Natalia Maliszewska (j) a női 1000 méteres verseny döntőjének díjátadóján | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Dél-koreai siker a férfiaknál

A férfiaknál egy utolsó körös előzésnek köszönhetően a dél-koreai Daeheon Hwang nyakába akasztották az aranyérmet, másodiknak a kanadai Pascal Dion ért célt, a bronzérmes pedig a holland Itzhak De Laat lett.

A győztes dél-koreai Daeheon Hwang (k), az ezüstérmes Pascal Dion (b) és a bronzérmes Itzhak de Laat (j) | Fotó: Czinege Melinda

Döntős a magyar egység!

A program a váltókkal folytatódott 16.15-től.

Vegyes váltóban a Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry összeállítású magyar csapat folyamatosan a második helyen volt a 18 körös futamban, ám a cél előtt nem sokkal az amerikaiak beelőzték a mieinket, és úgy tűnt, csak a B döntő marad Liu Shaoangéknak. Ám a videózás után a versenybírók kizárták az USA-t, és továbbjuttatták a mieinket az A döntőbe!

Sziliczei-Német Rebeka (b) és John-Henry Krueger a 2000 méteres vegyesváltó elődöntőjében | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Negyedik a magyar vegyes váltó

A vegyes váltó döntőjében két csere történt az elődöntőhöz képest, ugyanis ezúttal Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang gyürkőzött neki a 18 körnek az éremért. Sajnos három körrel a vége előtt Liu Shaolin Sándor kicsúszott, így a kínaiak rajt-cél győzelmet arattak, míg a mieink negyedikek lettek.

A mieink azt reklamálták, hogy Liu egy, egy korábbi verseny során a jégre került karlánc miatt esett el, de nem volt lehetőség óvásra.

A női váltót Hollandia nyerte megérdemelten, majd következett a világkupa zárószáma, a férfi 5000 méteres váltóverseny.

Bronzérmes a magyar váltó!

Következett a debreceni világkupa zárószáma, a férfi 5000 méteres váltóverseny. Az ötödik rajthelyről induló mieink a Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel négyessel vágtak neki a 45 körös finálénak. Sokáig az ötödik helyen utazott a magyar csapat, aztán 13 körrel a vége előtt az olaszok kiszálltak a csatából.

A kanadaiak végül magabiztosan nyertek, második lett Dél-Korea, harmadik pedig a magyar csapat, tehát bronzzal búcsúztak a mieink a debreceni versenytől!

A bronzérmes váltó tagjai: Nógrádi Bence, Varnyú Alex, Liu Shaoang, Tiborcz Dániel és John-Henry Krueger | Fotó: Czinege Melinda

A vk negyedik állomását november 25-28. között rendezik a hollandiai Dordrechtben.

Liu Shaolin Sándor: nem akartunk kockáztatni

– Nagyon jól éreztük magunkat Debrecenben, szenzációs volt újra közönség előtt versenyezni, a hazai nézők sok erőt adtak, sokat jelentett a buzdításuk. Nagyon szép lett a felújított Főnix – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Liu Shaolin Sándor. – A saját szempontomból felemás érzéseim vannak, úgy néz ki, a csodálatos szülinapi győzelmet a vasárnap egy picit ellensúlyozta, mert úgy gondolom, hogy többször is vagy pechünk volt, vagy nem rajtunk múlt, hogy jobb eredményt érjünk el, de ez benne van a sportban. A vegyes váltónál elcsúsztam egy karláncon, amit egy koreai versenyző ejtett el korábban.

Hiába mutattuk a bíróknak a láncot, illetve, hogy teljesen tönkretette a korcsolyám élét, nem lehetett óvni, így nem változott az eredmény. Nagy valószínűséggel érmet dobtunk el.

Az esés következtében megzúzódott a fenekem, és nem akartunk kockáztatni, hogy egy esetleges újabb esésnél súlyosabb következményei legyenek, ezért kihagytam a férfi váltót, de nagyon örülök a srácok bronzérmének, abszolút megérdemelték – zárta szavait Liu Shaolin Sándor.

Fotó: Czinege Melinda

MSZ

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/varnyu-helyett-burjan-csaba-utazik-a-vk-sorozat-utolso-allomasara-5851580/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában