nem minden a sebesség!

2021.10.03. 20:05

HUMDA: a jövő Michelisz Norbertjeit és Talmácsi Gáborait is keresik

A programsorozat legjobbjai később igazi versenyzővé válhatnak.

Fotó: Molnár Péter

A HUMDA Junior Gokart Challenge debreceni fordulóját vasárnap tartották a Nagyerdei Stadionnál. A hét állomásból álló utazó verseny célja, hogy a fiatalok körében népszerűsítse az autósportot, valamint felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára is. A rendezvénysorozatban kiemelt szerepet kap az elektromobilitás, a gyermekek megismerhetik a hibrid és az elektromos technológiákat, emellett közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi edukáció is zajlik. A stadion mellé kitelepült roadshow-n többek között valódi versenyautókat is megcsodálhattak az érdeklődők, a fiatalok gokartszimulátorozhattak, a legjobbak pedig elektromos gokartokon tehették próbára tudásukat. A leggyorsabb kis gokartosnak lehetősége nyílik bekapcsolódni egy programba, amelynek a végén versenyző válhat belőle.

Fotó: Molnár Péter

A rendezvényt megnyitó Kósa Lajos országgyűlési képviselő a Naplónak rámutatott, az autó- és motorsport rendkívül népszerű a világon, így hazánkban is. – Hajdúnánás mellett épül egy MotoGP-pálya, ahol a Tiszántúlon élők majd kipróbálhatják magukat a különböző versenyágakban. Az ilyen programok nagy jelentőségűek abból a szempontból is, hogy a versenysport népszerűsítése mellett felhívjuk a figyelmet a közlekedésbiztonságra is. Ez a rendezvény arról is szól, hogy miként lehet gyorsan menni biztonságosan, mert először úgy kell, csak aztán gyorsan. A gázt mindenki tudja nyomni, nem az dönt a versenyeken, hogy ki a gyorsabb, hanem ki áll meg jobban, ki áll meg precízebben. A magyar gazdasági teljesítményben az egyik legnagyobb részt pont az autóipar adja. A motorsport nagyon népszerű, de miután ez egy viszonylag költséges sport, azért nincsen olyan rózsás helyzetben. Ahogy erősödik ez az iparág, ahogy van pálya – például a Hungaroring, és az épülő nánási létesítmény – úgy nyilván felfelé jön majd ez az ág, de ahhoz nagyon komoly utánpótlás képzést kell létrehozni. Ez a rendezvény ezt a célt is szolgálja – mondta el a képviselő.

Fotó: Molnár Péter

A motoros utánpótlás-nevelést Talmácsi Gábor fogja össze, a korábbi világbajnok elmondta, a roadshow legfontosabb küldetése a tehetségek felkutatása, és a technikai sportágak népszerűsítése.

– Ezen a programon valódi versenyszimulátort is kipróbálhatnak a gyerekek. A motorozásnál minden azzal kezdődik, hogy megtanulnak egyensúlyozni a kicsik, előbb kerékpároznak, majd ha az megy, később motorozhatnak is. A mai kor követelményeinek megfelelően a biztonság mellett az elektromobilitás is fontos, hiszen az új generáció már ebbe születik bele. Az elektromos hajtás és a robotizáció miatt új sportágak jönnek létre, nagy az átalakulás a technikai sportokban, amit mi igyekszünk lekövetni. Keressük a jövő nagy magyar versenymotorosait, gondolok itt a most 16 éves Görbe Somára, vagy az utána jövő még fiatalabbakra: Varga Tibi, Rossi Moor, Farkas Kevin – szerencsére sorban állnak, akiknek határozott céljaik vannak a motorsportban, mert célok nélkül nem lehetünk sikeresek – nyilatkozta Talmácsi.

Fotó: Molnár Péter

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában