kosárlabda

2021.08.11. 19:40

Megvan a győzelem, nyolc között a magyar csapat a debreceni vébén!

Hullámzó mérkőzésen, óriási szívvel küzdve nyertek Boros Júliáék.

A magyar csapat az olaszok elleni meccs előtt | Fotó: FIBA

A legfontosabb mérkőzésére készült a magyar válogatott, és ezt nem mi mondtuk, hanem Cziczás László, a gárda edzője. Immár a nyolcaddöntőknél járt a debreceni rendezésű U19-es női kosárlabda-világbajnokság, azaz ettől kezdve egy hiba azt jelenti, hogy a vesztes a következő meccseken már csak a helyezésekért léphet pályára.

A magyar csapat az olaszok elleni meccs előtt | Fotó: FIBA

Nagy volt hát a tét, de ez szerencsére nem látszott meg a mieink játékán, Dombai Rita triplájával indult a találkozó, amelyre ugyan gyorsan válaszoltak a talján fiatalok, Aya Kéita szép betörés után növelte a magyar előnyt. A magyar lányok hozták a rájuk jellemző jó védekezést – az amerikaiak és a spanyolok után a magyarok kapták a harmadik legkevesebb kosarat –, így 14-6-os előnynél Roberto Riccardi, az olaszok edzője időt kért a 6. percben. Hatott a fejmosás, mert háromra feljött az ellenfél, de aztán Rakita Lili trojkája megnyugtatta a mieinket, Miklós Melinda gyönyörű hárompontosa pedig 22–16-os magyar előnyt jelentett.

A második negyedben gyorsan tízpontos előnyt építettek ki Boros Júliáék, ami aztán sokáig nem is változott, mindkét csapatnak voltak válaszai a másik pontjaira, végül 33–25-ös hazai vezetésnél vonultak pihenőre a csapatok.

Egy 7–0-s rohammal indították a második félidőt az olaszok, a magyar csapat pedig zavarodottnak tűnt, Cziczás László hiába kért időt, ebben a periódusban ellenállhatatlannak tűntek a déliek. Dombai Réka pontjai egy bő hétperces kosárcsendet törtek meg, de ez sem volt elég, Ilaria Ponzera triplájával már 37–35-re az olaszok vezettek. Ekkor újabb fordulat következett, és 42–39-es hazai fórnál fordultak a döntő tíz percre az együttesek.

Érezhető volt a feszültség a pályán és a lelátón, ahogy telt az idő, úgy vált minden támadás egyre nagyobb jelentőségűvé. A nagy tét hibákat szült mindkét oldalon, de minden jó, ha vége jó,

Dombai Rékáék végül 54–48-ra nyertek, és ott vannak a negyedöntőben, ahol a cseh csapattal találkoznak pénteken.

MSZ

A tények

U19-es női kosárlabda világbajnokság, B csoport

Olaszország-Magyarország 48-54 (16-22, 9-11, 14-9, 9-12)

Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok.

Olaszország: Bovenzi 7/3, Mbengue 3, Nasraoui 6, Natali 14/3, Panzera 14/6, Csere: Leonardi 2, Nativi -, Turel -, Allievi -, Colognesi 2, Egwoh 0, Spinelli -. Vezetőedző: Roberto Riccardi.

Magyarország: Kéita 4, Boros 10/6, Dombai 13/6, Krasovec 3, Madár 13. Csere: Sitku 2, Rozmán -, Gyöngyösi -, Holcz -, Telegdy -, Miklós 6/6, Rakita 3/3. Vezetőedző: Cziczás László.

Mesterszemmel

Cziczás László: – Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Az olaszok az előző összecsapáson elveszítették az egyik legjobbjukat, ami mindig kétélű fegyver, és a taljánok jól jöttek ki ebből, mert több olyan kosarasuk játszott jól, aki eddig kevésbé. Büszke vagyok a csapatra, mert volt egy komoly hullámvölgyünk, amiből a szívünk húzott ki minket, ezért is különösen értékes ez a győzelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában