Paralimpia 2020

2021.08.25. 13:33

A második napon már egy debreceni sportoló is színre lép a paralimpián

A tokiói paralimpián a három hajdú-bihari sportolóból Szvitacs Alexa ma már el is kezdi a versenyzést.

Fotó: Tóth Imre

Kedden a megnyitó­ünnepséggel kezdetét vette Tokióban a 2021-es paralimpia. Harmincnyolc magyar versenyzőért szoríthatunk szeptember 5-ig, közülük hárman debreceni születésűek: Szvitacs Alexa (asztalitenisz), Madarászné dr. Mező Boglárka (kerekesszékes vívás), Juhász Tamás (kajak-kenu). Szerdán asztaliteniszezőnk a csoportmeccsei közül kettőt le is játszik, melyek mindegyike fontos az elődöntőbe jutás szempontjából. Szvitacs Alexa lapunknak összefoglalta nem mindennapi múltját, valamint kitért arra is, hogy milyen eredményt vár magától Japánban.

Szvitacs Alexa asztaliteniszező már szerdán elkezdi a küzdelemsorozatát, csoportjában az első ellenfele a brazil Daniella Rauen lesz, akinél ötéves korában fiatalkori reumás ízületi gyulladást diagnosztizáltak, amely a kéz, a csípő, a térd és a váll ízületeit érintette, 2009-ben kezdett pingpongozni, és 2013-ban kezdett el nemzetközi szinten játszani. Szerdán még játszik a kínai Xiong Guiyannal, aki a legutóbbi paralimpián második lett. A debreceni születésű olimpiai aranyesélyes pingpongozónál toxikussokk-szindrómát diagnosztizáltak, elmondta, hogy már annak is örült, hogy nem az ütőkezét veszítette el, nem került tolószékbe, él; úgy döntött, hogy parasportoló lesz. Két és fél hónapig volt intenzíven, majd három hónap rehabilitáció várt rá, mindent újra kellett tanulnia: a járást, a felülést, pláne a futást. Szvitacs Alexa egyébiránt junior világbajnoki bronzérmes, 2019-ben pedig úgy nyerte meg a felnőtt-Európa-bajnokságot, hogy az év áprilisában tudta elkezdni a komolyabb edzéseket. Ahogy elmondta: edzősködik, gyerekekkel foglalkozik, a mindent jelenti számára a sport és az asztalitenisz.

Nyolcfős a mezőny a tokiói ötkarikás játékokon az asztaliteniszben, két négyes csoportban játszanak a sportolók majd körmeccseket, és az első kettő jut tovább az elődöntőbe. Alexa vágya, hogy érmet nyerjen, méghozzá kettőt, hiszen párosban is elindul Arlóy Zsófia oldalán.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában