dráma a pályán

2021.06.13. 14:56

Szakembert kérdeztünk Christian Eriksen drámai szívmegállása kapcsán

Poós Miklós szerint fontos, hogy mindenki el tudja mondani, mit gondol, mit érez egy ilyen megrázó eseménnyel kapcsolatban.

Fotó: Friedemann Vogel / AFP

Ijesztő jelenetek zajlottak le a szombat délutáni Dánia–Finnország Eb-mérkőzés első félidejének hajrájában. A dánok világklasszis középpályása, Christian Eriksen a találkozó 43. percében összeesett a pályán, újra kellett éleszteni, de a gyors és szakértő beavatkozásnak köszönhetően szerencsére stabilizálták az állapotát. Bár mindkét gárda játékosait sokkolták a történtek, később az a közös döntés született, hogy folytatják az összecsapást. A mérkőzést a finnek nyerték 1–0-ra, de ez gyakorlatilag senkit nem érdekelt, hiszen mindenki az Internazionale karmesteréért aggódott. Szerencsére Eriksen állapota jobbra fordult, de az elkövetkező időszakban több vizsgálatot is elvégeznek rajta az orvosok.

A Hajdú-bihari Napló Poós Miklós sport mentáltrénert kérdezte arról, fel lehet-e dolgozni rövid idő alatt egy ilyen eseményt.

Fotó: Poós Miklós-archív

– Egy traumára nem lehet előre felkészülni – válaszolta a szakember. – Ez megtörténik, és mindenkit sokkol, a normál működésmódunkkal pedig nem megoldható, nem tudunk rajta túllépni. Egy futballcsapat nem olyan, mint egy klasszikus munkahelyi közösség, sokkal inkább hasonlít egy családra, emiatt a történtek úgy érinthették a játékosokat, mintha egy közvetlen családtaggal történne valami az orruk előtt. A félbeszakítás után gondolom, leültek az öltözőben a játékosok a stábbal, és megbeszélték kinek mi jár a fejében, majd hoztak egy közös döntést a folytatásról. Hiába alkotják alapból jobb képességű játékosok a dán gárdát, az eredmény is mutatja, hogy rengeteg pszichés energiát emésztettek fel a történtek. A futball különleges közeg, lehet, más területen úgy döntöttek volna, nem folytatják, de egy ilyen közösségnek elképzelhető, hogy jobbat tesz, ha befejezik a meccset, még akkor is, ha tudják a teljesítményre negatív hatással lesznek a történtek.

„Egy ilyen traumát elfojtani nem lehet, nem is érdemes megpróbálni.”

Nem helyes, ha azt mondjuk, nem foglalkozunk vele, megyünk tovább. Erről beszélni kell egyénileg és a közösségben is. Fontos, hogy mindenki el tudja mondani mit gondol, mit érez a történtekkel kapcsolatban, melyben kiemelt szerep jut a csapat mellett dolgozó sportpszichológusnak, vagy mentálhigiénés szakembernek, hiszen pár nap múlva újra tétmeccset játszanak a dánok és a finnek is. Lehet itt arról beszélni, hogy profi sportolók vagyunk, a teljesítmény a fontos, de akkor is idő kell ahhoz, hogy mindenki feldolgozza a történteket – szögezte le Poós Miklós.

Eriksen jövőjéről szinte egyből megkezdődtek a találgatások, a sajtó által megszólított egyik vezető kardiológus szerint az Inter világklasszisát többé nem láthatjuk a pályán, ráadásul az olasz törvények szerint egy játékos nem folytathatja profi karrierjét, miután szívrohama volt. Amennyiben a dán klasszisnak valóban be kell fejeznie a karrierjét, Poós Miklós szerint nagy hangsúlyt kell majd fektetni arra, hogy teljesen feldolgozza a visszavonulást.

– Ez olyan, mint egy gyászfolyamat: valaki gyorsabban túl van rajta és akad, aki meg nagyon lassan, ez egyénfüggő. Egy sportolónál időnként az is nagy törés, ha normál módon ér véget a karrierje. A statisztikák azt mutatják, hogy a futballisták jelentős százaléka küzd komoly mentális betegséggel a karrierje befejeztével. A dán kiválóság esetében ráadásul ez teljesen váratlanul történt, felkészülni, tervezni sem lehetett rá. Ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy a családján, szerettein kívül ott legyen mellette egy szakember is, aki segít neki lezárni ezt az életszakaszt és újat kezdeni. Ha van egy megtartó közösség, amely érzelmi támaszt tud nyújtani, az mindenképp megkönnyíti egy ilyen szituáció átvészelését, de a szakember segítségét nem helyettesíti – zárta gondolatait Poós Miklós.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában