labdarúgás

2021.06.29. 07:30

Hogy semmi ne maradjon észrevétlen a pályán: érkezik a várva várt VAR!

Sápi Csaba hangsúlyozta, a videóbíró csak felhívhatja a játékvezető figyelmét az esetleges tévedésekre.

Budapest 20210626 Labdarúgás NBI VAR rendszer tesztelése Ikarus pálya Foto Árvai Károly Nemzeti Sport Solymosi Péter

Fotó: illusztráció / MW-archív

Ahogy a DVSC híradása nyomán már mi is közöltük, a következő szezontól az NB I.-ben is alkalmazzák a VAR-t, azaz a videóbírót. A rendszert külföldön már évek óta használják, az MLSZ döntése értelmében az ősztől már a hazai élvonalbeli játékvezetők munkáját is segíti majd. Az elmúlt időszakban az első osztályban szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá tették a VAR fogadására, és mostanra a kiválasztott játékvezetők felkészítése is befejeződött. A bírók képzése kilenc, egymásra épülő szakaszból állt, az elméleti képzéstől indulva a gyakorlati működtetéssel bezárólag. Az online tesztek sikeres teljesítésével minden készen áll arra, hogy július végén élesben is elinduljon a VAR-rendszer működése. Minderről a Hajdú-bihari Napló Sápi Csabát, a Hajdú-Bihar megyei Játékvezető Bizottság elnökét kérdezte.

– Vegyes érzések vannak bennem, mert mint a múlt szombati olasz-osztrák mérkőzéseken is láttuk, nagyon demoralizáló tud lenni egy csapat számára, amikor 0–0-s állásnál – még ha jogosan is – elveszi a VAR a vezető góljukat – válaszolta Sápi Csaba. – Így egy kicsit veszít a játék a romantikájából, de ne feledjük, a videobíró azért jött létre, hogy igazságot szolgáltasson, márpedig ott is bebizonyosodott, hogy pár centiméterrel valóban előrébb volt az osztrák támadó. A VAR csak felhívhatja a játékvezető figyelmét az esetleges tévedésekre, vagy olyan szituációkra, amit érdemes megnézni, de a döntés kizárólag a játékvezetői kezében van. Tehát ha a spori úgy látja az eset visszanézése után, hogy szerinte továbbra sem ért mondjuk büntetőt a szituáció, akkor onnan folytatódhat a mérkőzés ahol megállították – fogalmazott a szakember.

Sápi Csaba elmondta, négy fő területen lehet alkalmazni a videóbírót: a büntetőterületen belül történt szabálytalanság esetén, gólszerzéskor, a lehetséges kiállításoknál, illetve azoknál a lesgyanús szituációknál amelyekből gól születik.

Tehát ez nem kívánságműsor: a videótechnológiát igénybe vevő játékvezetőt meg sem szabad közelíteni a játékosoknak, aki kettő méternél közelebb megy hozzá azt sárga lappal kell büntetni.

Fotó: MW-archív

A magyar bajnokságban alkalmazott VAR-buszokban hárman ülnek majd: a videóbíró, a videóbíró-asszisztens, valamint a visszajátszás-kezelő operátor. Videóbírónak összesen 16, videóbíró-asszisztensnek 15 főt képzett ki az MLSZ, míg a visszajátszásokért felelő operátorokból 14-en állnak rendelkezésre júliustól. Mivel összesen három busz áll rendelkezésre, így egy játéknap maximum három NB I.-es mérkőzést tudnak majd megrendezni.

A videobíró bevezetése azt is jelenti, hogy az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnik az élvonalban.

– A VAR többet tud, mint a két alapvonali asszisztens – szögezte le Sápi. – Nem lebecsülve a tevékenységüket, de sok olyan mérkőzés volt, amikor semmilyen beavatkozásra nem volt szükség, vagy ha éppen kellett volna, nem tették meg. Egy monitoron keresztül sokkal jobban át lehet látni a játékteret, így a különösen kritikus büntetőterületet is. Az alapvonali játékvezetők hivatkozhattak arra, hogy vagy a játékosok, esetleg a kapufa kitakarta a szituációt, a videobíró bevezetésével ez a mismásolás megszűnik.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában