Drámai hétvége után újult erővel

2021.05.21. 12:16

A dobogó kapujában esett el Varga Tibi a Le Mans-i pályán

Nincs pihenő, a hétvégén már Németországban pattan nyeregbe az ifjú motoros.

Fotó: Facebook / Northern Talent Cup

Második idényét kezdte meg Varga „Szikla44” Tibor a Northern Talent Cupban (NTC). Az előző szezon tanulságait levonva tartalmas felkészülést tudhat maga mögött a Forty Racing pilótája, többek között Dani Ribaltánál, az NTC edzőjénél is járt edzőtáborban. A spanyolországi napok alatt az erőnléttől kezdve a vezetéstechnikán át rengeteg mindent gyakoroltak: délelőtt-délután motoroztak, este pedig kerékpároztak. Így a fiatal versenyző sok új tapasztalattal és élménnyel a zsebében várhatta az idei első hivatalos tesztet, ahol ez meg is mutatkozott, hiszen a zárónapon a második legjobb időt motorozta. Ezek után joggal várhatta komoly reményekkel a team a múlt heti Le Mans-i versenyhétvégét, ahol ráadásul a fiatalok a MotoGP betétfutamaként ország-világ előtt mutathatták meg tudásukat.

Ismét a technika ördöge

Ehhez képest a tavalyi szezonhoz hasonlóan újra megtréfálta a technika ördöge a magyar csapatot, pénteken nem indult be a motor, és sokáig nem is találták az okát, így az első és második szabadedzés nagy részét ki kellett hagynia a 14 éves pilótának. A kvalifikáció sem volt nyugodt, mivel nem lehetett normálisan bemelegíteni a vasat, így az első kör után 50 fokos volt a motor az ideális 70-85 fokos tartomány helyett. Ezt is sikerült orvosolni, de mivel a kvalifikáción Tibi végig légüres térben motorozott, jó eredményre nem volt esélye, ám így is a 12. helyre hozta be a motort, ami azt jelentette, hogy mindkét versenyen erről a helyről indult (volna).

Fotó: Varga Tibor-archív

Rajtbüntetés, „kiugrás”

„Nincs mit szépíteni rajta, borzasztóan sikerültek a pénteki edzések, ami elkeserítő volt számomra”

– elevenítette fel a hajdúsági rider. – Aztán este megtaláltuk a hibát, de persze kijutott a rosszból is, mert rajtbüntetést kaptam bokszutcasebességhatár-túllépésért, így végül szombaton a 14. pozícióból indultam. A rajtot remekül kaptam el, sajnos a rendezők szerint túl jól is, így kiugrás miatt két hosszú körös büntetéssel sújtottak – szerintünk tévesen. A büntetőkörök letöltése után három helyet estem vissza, de újra felzárkóztam a hármas bolyra, amelyet megelőztem, és végül a 9. helyen intett le a zászló – mondta a fiatal, akinek teljesítményére a MotoGP-kommentátorok is felfigyeltek, és megjegyezték, kíváncsian várják, hogy a vasárnapi futamon a büntetés nélkül mire lesz képes a 12. rajthelyről a magyar fiú.

Több mint száz bukás

Varga Tibi a második versenyen is jól kapta el a rajtot, remek előzéseket bemutatva a második kört már hatodikként kezdte meg a vizes pályán. Aztán a harmadik helyért csatázva két körrel a vége előtt a magyar elesett az egyik kanyarban (" target="_blank" rel="noopener noreferrer">ezen a videón 44:20-tól). (Azon a hétvégén a hűvös időjárásnak köszönhetően azon a helyen több mint 100 bukás volt, ami miatt valószínűleg egy nyári időpontra tolják el a jövő évi viadalt.)

– Nagy drámaként éltem meg az esést, mert megvolt a tervem az előzésre, és szerintem ki is tudtam volna fékezni az ellenfelemet, és akkor megvan a dobogó – bosszankodott a 14 éves mo­torversenyző. – De tanultam belőle, szerencsére keseregni sincs semmi időnk, hiszen a hétvégén máris következik a második forduló a németországi oscherslebeni pályán. Remélem, a kezem nem akadályoz majd. Szerencsére ezt a pályát ismerjük, mert már kétszer teszteltünk rajta. Nagyon várom a versenyt, sűrű a mezőny, de bízom a dobogóban – mondta el a „Szikla”.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában