20 év

2021.01.22. 08:30

Több válogatott labdarúgó kezdte a karrierjét a Nánási Focisuliban

A sportegyesületnél jó szellemiségű játékosokat nevelnek.

Fotó: Nánási Focisuli egyesület / Facebook

Szép jubileumhoz érkezett a Nánási Focisuli Sportegyesület, amely decemberben ünnepelte alapításának huszadik évfordulóját. Azzal a céllal alakult, hogy óvodástól iskolás korig helyben is megfelelő képzést kapjanak a fiatalok. A focisuli az évek alatt a lehetőségekhez képest folyamatosan fejlődött,

mára közel 100 gyermeknek biztosít állandó edzési, és versenyeztetési lehetőséget.

– Azt akartuk, hogy a helyi gyerekek ne más településeken, hanem a lakókörnyezetükben futballozzanak – elevenítette fel a Hajdú-bihari Naplónak a kezdeteket Horváth Imre elnök. – Ez nekik is, és szülőknek is jó, hiszen nem kell átvinni máshová a kicsiket, és így talán több tehetséges gyermek marad meg a futballban. A kezdés nem volt zökkenőmentes, nem voltunk anyagilag könnyű helyzetben, de 13-18 fővel elkezdtük a munkát, mára pedig ott tartunk, hogy óvodásoktól 14 korig foglalkozunk a gyerekek képzésével. Jelenleg közel százan pallérozódnak a klub kötelékében, a célunk az, hogy közülük a későbbiekben minél többen a környező akadémiákon folytassák a karrierjüket. Jelenleg – engem is beleértve – kilenc edző foglalkozik a gyerekekkel: Balázs Ferenc, Varga Anikó, ifjabb Horváth Imre, Pénzes Imre, Szilágyi Ákos, Gönczi János, Csiszár Szabolcs és kapusedzőként Nagy Csaba – ismertette az elnök.

Az egyesület az évek alatt a lehetőségeihez képest igyekezett minél több fejlesztést megvalósítani, például a pálya karbantartásához szükséges eszközöket, öltöző konténert, valamint egy 9 személyes kisbuszt is beszereztek a vezetők, utóbbit azért, hogy az utazási költségeket minél alacsonyabb szinten tudják tartani.

– Ahhoz, hogy a sporttelepet jelentősen megváltoztassuk, közös gondolkodásra van szükség a helyi futballklubbal és az önkormányzattal – hangsúlyozta Bohács Ferenc elnökségi tag. – Vannak ilyen jellegű tervek, aztán, hogy mi valósul meg belőlük egy ilyen nehéz időszakban, nagy kérdés. Mivel korábban nem volt a focisulinak olyan korosztálya, amely bajnokságban játszik, a társasági adós lehetőségeink is korlátozottak voltak. Ebben a szezonban önálló csapatot indítottunk a megyei U14-es bajnokságban, így talán növekedhet majd a mozgásterünk – reménykedett a szakember.

Az U14-es csapat szereplése eddig abszolút sikertörténet, hiszen az együttes mind a kilenc meccsét megnyerve a tabella élén áll, megelőzve például a Debreceni Sportiskola, vagy éppen a DASE együttesét. A gólarányuk 98–10, ebből Csengeri Krisztián egymaga 47 gólt szerzett, aki már több klub érdeklődését is felkeltette. De nem csak a jelen sikeres, hanem a múlt is, hiszen már eddig is több kiemelkedő képességű fiatal ismerkedett meg az alapokkal a Nánási Focisulinál.

„A nálunk kezdő fiatalok közül nem egy korosztályos, vagy felnőtt válogatott lett, vagy éppen profi klubnál játszik”

– hívta fel a figyelmet Horváth Imre. – A több mint 90-szeres válogatott Csiszár Henrietta jelenleg a német bajnokságban szereplő Bayer Leverkusen futballistája. Bényei Ágostont nemigen kell bemutatni a Loki szurkolóinak, ő is nálunk kezdett, ugyanúgy, ahogy az U17-es válogatott Varga Donát, aki most a holland Heerenveen korosztályos együttesében rúgja a bőrt. A korosztályos válogatott Daróczi Zoltán előbb a Puskás Akadémia, majd a Vasas játékosa volt, jelenleg pedig a III. Kerület együttesében futballozik. Meg szeretném említeni Kántor Tamás nevét is, aki a DEAC futsalcsapatának játékosa. De rajtuk kívül is van több olyan gyerekünk, akik jelenleg is valamelyik magyarországi akadémia tagja – sorolta Horváth.

Bohács Ferenc nem titkolta, bármennyire szeretnék, hogy a gyerekek a nánási futballnak hozzanak elismerést, ha valaki kihagyhatatlan lehetőséghez jut, nem tartják vissza. – Itt szeretném hangsúlyozni, hogy

„a Nánási Focisulit nem az eredményesség hajtja, hanem az, hogy jó közösséget építsünk, jó szellemű gyerekeket neveljünk.”

Úgy vélem, 14 éves korig nem érdemes kimozdítani egy fiatalt a megszokott környezetéből, viszont mindent meg kell tenni, hogy a lehető legjobb képzést kapja helyben. Ehhez mi igyekszünk minél több segítséget megadni: egyrészt a legtehetségesebbeket magasabb korcsoportokban versenyeztetjük, hogy megfelelő színvonalon tudjanak futballozni, másrészt évente két nagyszabású nemzetközi gyermeklabdarúgó tornát szervezünk, melyeken általában több mint 100 csapat szokott részt venni – mondta el az elnökségi tag.

Horváth Imre hozzátette, a fiatalok számára plusz motivációt jelenthet a 2020-ban életre hívott Csiszár Henrietta-ösztöndíj.

– Ezzel olyan játékosokat szeretnének segíteni és ösztönözni a focisulinál, akik hozzáállásukkal, tanulmányi eredményeikkel rászolgáltak az elismerésre. Ezek a gyerekek tanulmányi úton vehetnek majd részt Leverkusenben, hogy testközelből tapasztalják meg a Bundesliga atmoszféráját – mondta el az elnök.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában