vízilabda-világliga

2021.01.08. 21:33

A végét jobban bírta Olaszország

Nem sikerült hazai medencében elődöntőbe jutni a magyaroknak a világligában.

A magyar férfi vízilabda-válogatott péntek este Olaszország ellen ugrott medencébe a Deberceni Sportuszodában a világliga európai 8 csapatos fináléjának negyeddöntőjében. Az a lebonyolításból is adódik, de Märcz Tamás szövetségi kapitány is elmondta, hogy igazán nagy tétje nincs a világeseménynek, hiszen semmilyen további nagyobb tornára nem kvalifikál, de azért erőfelmérőnek tökéletes az olimpia előtt.

A villámrajt nem, az előny viszont érkezett

Szívós Márton nélkül de kellőképpen felszívva magukat kezdtek a magyarok a találkozón. Hosszú gólcsend után Manhercz Krisztián szerezte meg a vezetést a mieinknek. Nem sokkal később érkezett rá az olaszok egyenlítése, viszont még az első negyedben újból meg tudták szerezni a vezetést Märcz Tamás fiai (2–1). Kiegyenlített, feszült második negyed következett ezután, melyre a legjellemzőbb az volt, hogy egyik válogatott sem tudta kihasználni az emberelőnyös lehetőségeit igazán. Az olaszok lőtték a játékrész első gólját, ami után fel is javult a játékuk, ám Hosnyánszky bombagólja lehűtötte az egyre vérmesebb déli kedélyeket. Az olaszok csüggedtsége azonban nem tartott sokáig, 35 másodperccel a második etap vége előtt ismét ikszre küzdötték vissza a mérkőzést (3–3).

Csalódást keltő végjáték

A harmadik negyed egészen pontosan ott folytatódott, ahol a nagyszünet előtt abbahagyták a csapatok: bravúros kapusteljesítmények, nehézkes fórkihasználások. Balkezes játékos nélkül, rosszkéz oldalról is betalált azonban az Európa-bajnok Manhercz Krisztián, mely magyar viszonylatban átütőnek tűnt minden szempontból. Persze, ha nem tudják kihasználni az emberelőnyöket hazánk legjobbjai, akkor ez mit sem ér. Az olaszok pedig emiatt ki tudtak egyenlíteni ismét. Angyal lévén újból előnyhöz tudtak jutni az aktuális Eb-győztesek, sőt annyira belelendültek a honi fiúk, hogy tulajdonképpen a harmadik játékrész utolsó 1 percét szinte végig támadták, ennek pedig egygólos előny volt a jutalma (5–4). A regnáló világbajnok Olaszország a negyedik negyed elején gyorsan szerzett két gólt, mellyel át is vette a vezetést, erre pedig magyar részről kapufák érkeztek csak. A kihagyott helyzetek pedig nem csak fociban, hanem vízilabdában is megbosszulják magukat, 6 perccel a negyeddöntő vége előtt az olaszok kétgólosra növelték az előnyüket – az egész meccsen nem volt olyan, hogy valamelyik csapat két egységgel vezetett volna, eddig (5–7). Ezt követően az itáliaiak is sokat hibáztak védekezésben, a magyar válogatott azonban a kapufánál beljebb megint csak egyszer tudott jutni, a zöld–fehér–pirosak pedig mindent kihasználtak támadásban, s a befejező negyed elején megszerzett fórjukat már nem engedték ki a kezükből (9–8). Ami Montenegrónak sikerült a horvátok ellen (felálltak kétgólos hátrányból), az nekünk nem jött össze. Az elődöntőben Olaszország–Montenegró, Spanyolország–Görögország mérkőzéseket rendeznek, a magyarok az 5. hely megszerzéséért szombaton Horvátországgal játszanak 14 óra 45 perctől, ha győzünk, akkor vasárnap pedig a Szerbia–Franciaország meccs győztesével.

Palánki István

Férfi vízilabda-világliga, Negyeddöntő

MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 8–9 (2–1, 1–2, 2–1, 3–5)

Debrecen, zárt kapuk mögött, V.: Naumov (orosz), Alexandrescu (román)

Magyarország: NAGY – MANHERCZ 3, HOSNYÁNSZKY 1, Erdélyi, Mezei, ANGYAL 2, Kovács 1. Csere: Vogel (kapus), Sedlmayer, Nagy, Német, Jansik 1, Vigvári. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Olaszország: DEL LUNGO – FIGARI 2, Alesiani, Echenique 2, Napolitano 1, DI FULVIO 2, Luongo. Csere: Nicosia (kapus), Fondelli, DI SOMMA 1, Presciutti, Bruni, DOLCE 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

Kiállítva (piros lappal): Campagna (28.p.)

Mesterszemmel

Märcz Tamás: – Nagyon jó mérkőzést játszottunk, s ahogy gondoltam, tökéletes erőfelmérő volt. Védekezésben sokáig jól bírtuk az összecsapást, támadásban azonban sok hibát vétettünk. Kikaptunk, ebből is tanultunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában