interjú a klasszissal

2020.08.13. 16:37

Újra pályára léphet Babos Tímea

A világranglista századik helyezettje nagyon várja, hogy ismét versenyezhessen.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Babos Tímea párosban háromszoros világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező hosszú ideje tétmeccs nélkül készül az idényre. Itthon töltött időszakáról, US Open-indulásáról és hajdúszoboszlói kitérőjéről is beszélt a Hajdú-bihari Naplónak adott exkluzív interjúban.

Mennyiben befolyásolta a felkészülését a koronavírus?

Az első öt hétben ütőt sem fogtam, de persze akkor is sportoltam. Hosszú évek óta először voltam itthon húsvétkor, a születésnapomon, a szüleim születésnapján, és rengeteg időt tölthettem a Balatonnál. Feltöltődtem, pihentem, de a motivációm megmaradt. Sportoló vagyok, hiányzik a verseny, az adrenalin, de jólesett a pihenő, főleg úgy, hogy tudom, hogy mások is pihentek. Nyilván más lenne a helyzet, ha sérülés miatt lennék kényszerleálláson, de mindenki ugyanabban a cipőben jár most sajnos. A bizonytalanság a nehéz ebben a helyzetben, hiszen sok sportág már újraindult, nálunk azonban – a teniszt körülvevő utazások és a rengeteg náció miatt – még minden nagyon képlékeny.

Milyen állapotban van jelenleg?

A WTA a napokban indult újra, én viszont még nem álltam volna jó szívvel a pályára a körülmények és a rendkívül szigorú intézkedések miatt. Ellenben, ha kell, természetesen készen állok a versenyekre. Fizikailag nagyon jó állapotban vagyok, a meccsjátékra való felkészülést is csinálom, de nyilván kell pár tétmeccs, hogy újra formába lendüljön az ember.

Amennyiben lesz US Open, gondolkodik-e a lemondásán?

Nem titok, hogy neveztem, de mérlegelem a pályára lépésem, és nem feltétlenül a vírus, sokkal inkább az esetleges határzárak, illetve az amerikai belpolitikai helyzet miatt gondolkodom az utazáson.

Amerikai edzője hiányában mennyire eshet ki a ritmusból? Adottak-e nélküle is a jó tréningezés körülményei?

Az utóbbi hetekben egyre nagyobb szerepet kap a tenisz, az edzéseim visszaálltak a normál kerékvágásba. Nehéz látnom, hogy mire készülök, de a munkát elvégzem, hiszen egyszer csak elindul számomra is a WTA-sorozat. Mike-kal és Maciekkal (erőnléti edző, fizioterapeuta) kétnaponta beszélek, Kikivel szinte mindennap. Nehezen viseljük, hogy nem találkozhatunk, hiányoznak a versenyek, a közeg.

Az USTA-papír garancia lehet-e a beutazásra/karantén elkerülésére?

Igen, Amerikába beutazáskor nem kell karanténba vonulnunk, de természetesen negatív Covid-tesztre szükségem lesz itthonról, illetve a helyszínen is végeznek teszteket. Ha karantént szabnának ki ránk, a versenynek semmi értelme nem lenne.

Honnan jött a szoboszlói jótékonysági eseményen való részvétel ötlete?

Egy kedves ismerősöm, Kiss Zoli kereste meg a menedzseremet az ötlettel. Pár hete a Hungarospa-kupán nem tudtam részt venni, amit sajnáltam, ezért örömmel mondtam igent. Kevés lehetőségem adódik itthon játszani, így ha prezentálja magát egy ilyen esély, mindig szívesen állok rendelkezésre, főleg akkor, ha jótékonysági vonzata is van a dolognak. Ha egy ügy közel áll a szívemhez, szívesen adok. Sok jót hallottam már Hajdúszoboszlóról, Debrecent pedig nagyon szeretem, így várom az eseményt és persze a közönséggel való találkozást is. Bízom benne, hogy a felajánlásokból sikerül egy szép összeget összegyűjtenünk, és egy kicsivel hozzájárulhatunk az alapítvány munkájához.

Péter Szabolcs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában