Salakmotor

2020.08.25. 12:41

Remek főpróba volt a Debrecen Nagydíj

Matej Zagar Grand Prix Challenge-diadalához a debreceni Kerékgyártó Botond startbíróként „asszisztált”.

Fotó: Kerékgyártó Botond-archív

A jövő évi GP-s tagság volt a tétje a Grand Prix Challenge-nek, amit a horvátországi Goricanban rendeztek az elmúlt hét végén. A koronavírus-járvány miatt elmaradtak a kvalifikációs versenyek, ezért a challenge-re a nemzeti szövetségek jelölhettek versenyzőt, így 16 nemzet pilótái küzdöttek a viadalon a dobogós helyekért, ami 2021-es Grand Prix-s szereplést ért. A versenyre meghívást kapott Magosi Norbert is, aki második számú tartalékként volt nevezve, de szerephez nem jutott a megmérettetésen, amit több tucatnyi magyar szurkoló tekintett meg a helyszínen.

A legnagyobb favoritnak tartott Matej Zagar némi meglepetésre két második hellyel nyitott, ám ezt követően nem talált legyőzőre, így a szlovén örülhetett a verseny végén. Köztudomású, a GP-menő csütörtökön még a cívisvárosban vendégeskedett, ahol megnyerte a 45. Debrecen Nagydíjat, így kifejezetten sikeres hetet tudhatott maga mögött.

Loktajev álmai

Az ukrán Alekszander Loktajev személyében még egy olyan versenyző volt a mezőnyben, aki a Hajdúságban is versenyzett, ráadásul nem is akárhogy, hiszen Zagar mögött a második lett. A 16. futamig úgy tűnt, az ukrán bombameglepetést okoz Horvátországban, hiszen négy starthoz állást követően mindössze egyetlen pontot hullajtott. Loktajev karnyújtásnyira volt a GP-s álomtól, amit egy biztonsági motorozással és pontszerzéssel már elért volna, ám az utolsó futamában az első kanyarban elcsúszott, s így elszálltak a reményei, 11 ponttal a 4. helyen zárt.

A 13 pontos Zagar mögött a lengyelek képviselője, Krzysztof Kasprzak és a svéd Oliver Berntzon végzett 12-12 ponttal, köztük különfutamban dőlt el a második hely sorsa a svéd fiatal javára. A verseny krónikájához tartozik, hogy a brit Adam Ellis az utolsó futamában ütközött Kasprzakkal, s a bukás következtében három helyen eltört a csigolyája.

Fotó: Kerékgyártó Botond-archív

Magosin kívül volt még egy magyar szereplője a challenge-nek, aki ráadásul valóban aktív szerepet vállalt a versenyen: Kerékgyártó Botond startbíróként volt részese a rendkívül nívós megmérettetésnek.

Fotó: Kerékgyártó Botond-archív

Óriási élmény

A csütörtöki 45. Debrecen Nagydíj után kérdezte Füzesséry Erik, hogy mit tervezek szombatra, mert a horvátországi Grand Prix Challenge-n számítanának rám – idézte fel a Hajdú-bihari Naplónak a 23 éves sportbíró. – Mondanom sem kell, nagyon örültem a lehetőségnek, és gondolkodás nélkül rábólintottam. Startbíróként a fő feladatom, hogy gondoskodjak a szabályok betartásáról és a futamok elstartoltatásáról: például minden versenyző ott legyen a két perces időlimiten belül, legfeljebb 10 centiméterre álljanak versenyzők a szalagtól. A nagy zaj miatt ilyenkor leginkább mutogatással tudunk kommunikálni a salakosokkal, de nem szokott probléma lenni. Óriási élmény volt, remek hét van mögöttem, hiszen két ilyen rangos versenyen is közreműködhettem – mondta el Kerékgyártó Botond.

HBN

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában