kosárlabda

2020.04.24. 16:15

Csapatjátékos és vezéregyéniség: Michael Jordan maga volt az NBA

Becsky Andrásnak is nagy kedvence volt a Chicago Bulls legendája, Michael Jordan.

Michael Jordan (L) and Scottie Pippen (R) of the Chicago Bulls talk during the final minutes of their game 22 May in the NBA Eastern Conference finals aainst the Miami Heat at the United Center in Chicago, Illinois. The Bulls won the game 75-68 to lead the series 2-0. AFP PHOTO/VINCENT LAFORET (Photo by VINCENT LAFORET / AFP)

Fotó: Vincent Laforet/AFP

A nemrég elkészült The Last Dance című dokumentumfilm-sorozat tíz epizódban eleveníti fel Michael Jordan utolsó bullsos évét, és a legendás kosárlabdázó pályafutását. Az első két részt vasárnap mutatták be, amely nálunk is megtekinthető.

A Becsky fivérek egyikéről, Istvánról mindenki tudja, hogy a kosár megszállottja, nem véletlenül ő a DEAC kosárlabda-szakosztályának vezetője. Testvére, András a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója, és az úszószövetség általános alelnöke.

A Napló kíváncsi volt rá, hogy Becsky András hogyan viszonyul a kosárlabdához, és miként vélekedik a Bulls egykori szupersztárjáról.

Maga volt az NBA

– Jómagam is nagyon szeretem a sportágat, én is kosaraztam iskolás koromban, és a mai napig hetente egyszer összejövünk a barátaimmal játszani – fogalmazott a sportvezető. – Annak idején a szülői ház kertjében volt egy kosárlabdapalánk, amelyre az öcsémmel rendszeresen dobáltunk, de olyan is előfordult, hogy a barátokat is áthívtuk, és meccseket vívtunk. Ekkor szerettünk bele mindketten a kosárlabdába – fogalmazott Becsky András, akit arra kértünk, egy szóval jellemezze, mit kedvel a legjobban a sportágban. – A csapatjátékot. Emellett rendkívül dinamikus sport, minden testrészt megmozgat, és folyamatos koncentrációt igényel. Még amatőr szinten is nagyon kell figyelni a taktikai elemekre, az ellenfél mozgására és a csapattársakra – mondta a DSC feje, aki a Jordan-film említett két részéből egyelőre csak az elsőt látta.

– Nagyon tetszett, amit eddig megnéztem, természetesen én is vártam, milyen lesz a dokumentumfilm. Számomra – s ezzel biztosan sokan vagyunk így – Michael Jordan a kilencvenes években az NBA-t jelentette. Talán az amerikai profi liga neki is köszönheti a népszerűségét világszerte.

„Új dimenzióba helyezte a kosárlabdát, és mi is szájtátva lestük, mi zajlik a tengerentúlon.”

Akkoriban, internet híján, nem volt könnyű tájékozódni az eseményekről, de a külföldi tévécsatornákon nyomon követtük a Chicago Bulls meccseit. Jordan új típusú kosárlabdázást hozott magával, és sokan akartunk Jordanné válni akkoriban. Legfőbb mozzanataként az villan be, ahogyan hátrafelé ugorva, kivárva dobja kosárra a labdát. Ahogyan a védő már visszaesett a földre, ő pedig még mindig a levegőben van. Óriási pluszmunkát fektetett a pályafutásába, ez korábban is nyilvánvaló volt. Ami még engem nagyon megfogott az az, hogy óriási tűz lobogott benne vezérként. De mellette igazi csapatjátékos is volt.

TN

Borítókép: Michael Jordan és csapattársa, Scottie Pippen egy Miami Heat elleni mérkőzésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában