vízilabda

2020.03.27. 17:33

DVSE: a fejlődés volt a cél

Miroslav Bajin szerint meccsről meccsre jobban játszott a fiatal csapat.

A debreceni vízilabdaklub 18/19-es szezonja nagyon sikeres volt, bravúros győzelmeket aratva felsőházba került a csapat, és nyolcadik helyen végzett a bajnokságban. Többek között olyan gárdák ellen sikerült nyerni, mint a BVSC vagy a bronzérmes Szolnok. A nyáron azt a döntést hozta az egyesület, hogy az új idényben minél több magyar, illetve helyi fiatalnak adjanak lehetőséget, így megbizonyosodva arról, hogy mire képes a debreceni utánpótlás. A Magyar Vízilabda Szövetség március 13-án a bajnokság halasztásáról döntött, az eddigi eredményekről Miroslav Bajin, a DVSE vezetőedzője beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

„Azt kell mondanom, hogy jó a koncepció, sokat fiatalodtunk, ebben az idényben a mi keretünknek van a második legalacsonyabb átlagéletkora az egész ligában. Serdülő játékosok nemcsak, hogy lehetőséget kapnak, hanem rendesen játszattam őket. Ezzel nyilvánvalóan együtt jár az is, hogy tapasztalatlanabb a társaság.”

A szakember elmondása szerint a végeredményt illetően nem volt konkrét célja a klubnak, a kiesést természetesen szerették volna elkerülni, de az elsődleges cél az ifjú vízilabdások beépítése és minél nagyobb rutinnal való felvértezése volt.

Reális a kép

Az alapszakaszban tizennégy meccsből kettőt tudott megnyerni a csapat, erről is beszélt az edző: – Szerintem voltak olyan mérkőzések, amikor pontot kellett volna szerezni, például Szegeden. Játszottunk még jó meccseket, mondjuk Miskolcon, de Pécsen is visszajöttünk az utolsó negyedben egy gólra, aztán ott is kikaptunk sajnos. Ezeken az összecsapásokon, amikor a végén kellene nagyon koncentrálni, jellemzően kapkodunk, hibázunk, és ebben elfáradunk, ilyenkor jön ki a rutin hiánya – fogalmazott a szakvezető, majd kiemelte az eddigi legjobb és legrosszabb teljesítményüket is. – A tapasztalatlanságra példa a Szolnok elleni hazai meccsünk, amikor nagyon jók voltunk, nagyon sokáig vezettünk, de végén ott is kikaptunk. A leggyengébb formát Tatabányán mutattuk. Amire készültünk, amit gyakoroltunk az edzésen, azt nem csináltuk meg a mérkőzésen. Nehéz volt elfogadni azt, hogy az a csapat, amelyiket megvertük itthon hat góllal, most ellenünk győz ugyanúgy hattal.

„Ezek alapján azt mondom, hogy reális képet adnak az eredményeink a mutatott produkciónk alapján.”

A szakvezető kiemelte, hogy jó teljesítményt nyújtottak az idén érkezett fiatal, 20-21 éves játékosok, és biztató, hogy azok is sokat fejlődtek, akik már tavaly a keret tagjai voltak. Az „idősebb”, 23-24 esztendős, rutinos vízilabdázókra sok teher hárul egy ilyen fiatal csapatban.

Alapos felkészülés

Miroslav Bajin szerint egy ilyen erős mezőnyben fontos a mérkőzések előtti alapos felkészülés. – Nagyon sok elemzés folyik. A fiúkkal általában hetente kétszer videózunk, először megnézzük saját magunkat, hogy hol hibáztunk, mit rontottunk el, de azt is felidézzük, hogy mit csináltunk jól. Aztán pedig jöhet a soron következő ellenfél tanulmányozása. Megnézzük, hogy a mi a taktikájuk támadásban és védekezésben, de szinte minden poszton tudjuk egyénenként, hogy ki mit játszik, milyen automatizmusai vannak. De azt meg kell jegyezni, hogy mindezek ellenére vannak olyan szituációk, amiket a játékosoknak maguknak kell megoldani a medencében, és ehhez kell a rutin. Meccsről meccsre fejlődtünk, ezért sajnáljuk nagyon, hogy nincsenek összecsapások, mert most jöhetett volna egy olyan időszak, amikor sikeresebbek lehettünk volna.

A vezetőedző szerint ha rendeződik a helyzet, és a bajnokság folytatása mellett döntenek az illetékesek, akkor is meg kell adni az időt a sportolóknak, hogy kellően felkészüljenek, mert annak hiányában megnövekszik a sérülések veszélye. De Miroslav Bajin azt is elmondta, hogy most nem ez a legfontosabb:

„Vannak nagyon drága embereink, akiket óvnunk kell. Várjuk meg ennek a végét, valahogy bírjuk ki! Otthon is lehet edzeni, otthon is lehet értelmes, értékes dolgokat csinálni, hasznosan tölteni az időt. A lényeg, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra.”

BA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában