salakmotor

2019.06.21. 14:00

Kovács Roland büszke rá, hogy a nemzeti színekért húzza a gázt

Bár csak az indulás előtt egy nappal rakták össze a motorját, nem vallott szégyent Kovács Roland.

Fotó: Serdült Csaba

Nemrég a németországi Abensbergben húzta a gázt Kovács Roland, a SpeedWolf Debrecen vaspapucsosa, ahol a jövő évi Grand Prix kvalifikáció utolsó állomását rendezték. A június 10-i verseny első három helyezettje kiharcolta a továbbjutást a goricani challenge-be. A viadalon a magyar színeket egyedül képviselő Kovács végül két ponttal a 15. helyen zárt.

– A versenyt megelőzően volt kapkodás, mert az indulás előtti napon szereltük össze az új vázat és állítottuk össze az új motort, ugyanis az első számú vasam a nagyhalászi egyéni Európa-bajnoki Challenge-en gyakorlatilag lenullázódott. Szerencsére időben elkészültünk, így a hivatalos edzésen is részt tudtam venni, ahol meglepően mély pálya fogadott, még Kenneth Bjerre is panaszkodott, hogy nem igazán jó az ovál – árulta el Kovács.

Két ponttal számoltak

Ekkor még elég foghíjas volt a mezőny, összesen hat vaspapucsos edzett, mert a többieknek vagy lengyel ligás elfoglaltsága volt vagy más versenyeken húzták még a gázt. A rendezők a versenyre aztán javítottak a pályán, Tihanyi Sándornak és Szegedi Máténak köszönhetően pedig sikerült találni egy olyan beállítást, amivel a magyar pariban tudott lenni a többiekkel.

– Bár bitang erős volt a mezőny, úgy kalkuláltunk, hogy legalább két pontot tudok majd hozni. A többi ajándék lett volna, aznap viszont úgy alakult, hogy az elvárt penzumon felül nem sikerült több pontot szerezni. Tudom, hogy vannak otthon kritikusaim, a mostani verseny után is megtaláltak, mert szerintük ennél jobb eredményt kellett volna elérnem. Én megtettem, amit tudtam, én is szeretnék nyerni, de ott vannak a többiek is. Nem azért mentem ki, hogy elporoszkáljak a mezőny végén, nem is ez történt, mert többek között Linus Sundströmmel is jót meccseltünk a futamunkban, még visszaelőznöm is sikerült egyszer. Ahhoz képest, hogy milyen különbség van az ellenfeleim többségének lehetőségei és a sajátom között, elégedett voltam a teljesítményemmel. Sokan nem gondolnak bele, hogy én munka mellett motorozom, és nagyrészt saját forrásból. Természetesen ahol tud, segít a SpeedWolf, és vannak vállalkozók, ismerősök, akik ha tudnak, szintén beszállnak az anyagiakba, de sok mindent magamnak kell hozzátenni. Ezek így együtt teszik lehetővé, hogy képviselhessem a magyar színeket, amire mindig is büszke voltam és leszek. A nemzetközi versenyeken pluszmotivációt jelent számomra, hogy az országomat és a klubomat képviselhetem, senki ne gondolja, hogy nem akarom kihozni a legtöbbet magamból és a versenyből – így a debreceni vaspapucsos.

Kovács Roland következő megmérettetése a június 29-i terenzánói páros Európa-bajnoki kvalifikáció lesz, ahol Magosi Norberttel és a junior versenyzőnek nevezett Fazekas Dennisszel képviselik majd a magyar színeket.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában