Helyszíni beszámoló

2024.05.21. 15:18

Cannes-ból jelentjük: Testhorror bevállalós színésznőkkel

Haon.hu

2021-ben Julia Ducournau Titán című testhorrorja nyerte meg az Arany Pálmát és a kritikusok többségének a tetszését is a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A testhorror még a vígjátékoknál is ritkább vendég a Hivatalos Versenyprogramban, ahol elsősorban a korunkat érintő súlyos társadalmi kérdéseket boncolgató drámák vannak túlnyomó többségben. Az idei fesztiválon is versenyez testhorror, a The Substance a fesztivál fődíjáért és ezt is egy női alkotó, Coralie Fargeat jegyzi. Aki azt gondolja, hogy a nők finomabban közelítenek mind a testhez, mind a horror elemek adagolásához, csak nézze meg ezt a két filmet és soha többé nem lehet kétsége afelől, hogy mennyire téves ez a feltételezés. 

Demi Moore a The Substance című film cannes-i premierjén
Demi Moore a The Substance című film cannes-i premierjén
Forrás: AFP / Loic Venance

Ahhoz, hogy a The Substance, mint testhorror igazán működjön, és a film mondanivalója átjöjjön, szükség van két olyan bevállalós színésznőre, akik nem csak a színészi képességeiket, de a testük legintimebb hajlatait is feltárják a kamera előtt. A 61 éves Demi Moore és fiatal kolléganője, Margaret Qualley semmit nem bíznak a fantáziára a filmben, melyben egy korosodó, megfakult fényű sztár szeretné visszanyerni megkopott fiatalságát és a vele együtt járó szeretetet és figyelmet. A megoldás váratlan formában jön és még váratlanabb eredménnyel jár. A gyomorforgató jelenetek és a sugárban spriccelő vér azonban csak a felszín, hogy Coralie Fargeat görbe tükröt tarthasson a tomboló fiatalságkultusznak és azoknak a hírességeknek, akik semmitől nem riadva próbálják megőrizni szépségüket.

 A The Sunstance megmutatja azt is, hogy milyen agresszív módon követel magának helyet és figyelmet az ifjúság, kihasználva a fiatalságukból származó behozhatatlan előnyt. A The Substance nem az a film, amire mindenki vevő lesz, azok viszont, akiket nem riaszt a látvány, remek szórakozást kínál a két bátor színésznőnek és a valóban elgondolkodtató mondanivalónak köszönhetően.

Váró Kata Anna

Cannes, 2024. május 21.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában