Digitalizáció, fenntarthatóság, hatékonyság

2024.05.22. 15:56

Debreceni hallgatók munkái díszíthetik a BMW-gyárat

A német autómárka felhívására három egyetem hallgatói készítettek műalkotásokat, amelyekből kiállítás is nyílt a Modemben. Néhány közülük a BMW-gyárban is helyet kaphat.

Haon.hu

Jó esély van arra, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Karának építészmérnök hallgatói által készített néhány művészeti alkotás helyet kapjon az épülő debreceni BMW-gyárban. A német autógyár felkérésére készült festmények, grafikák, szobrok, plasztikák, animációk vasárnapig még láthatók a debreceni Modemben – írja az egyetem hírportálja.

Debreceni hallgatók alkotásai is bekerülhetnek a BMW-gyárba
Debreceni hallgatók alkotásai is bekerülhetnek a BMW-gyárba
Forrás: unideb.hu

Mint emlékeztettek, másfél évvel ezelőtt a BMW arra kérte három hazai egyetem hallgatóit, hogy készítsenek műalkotásokat, melyek közül a legjobbakat előbb egy kiállításon mutatják be, majd az arra érdemeseket elhelyezik a német cég debreceni üzemében.

A felhívásra a Debreceni Egyetem Műszaki Karáról, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről és a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen harmincan jelentkeztek, akik egyéniben és csoportban is dolgoztak. Végül 25 műalkotás, festmények, grafikák, szobrok, plasztikák, animációk születtek a legkülönfélébb anyagokból, a legtöbbet, 15-öt a DE MK építészmérnök hallgatói készítették.

Csodálatos művek születtek a BMW-gyár igazgatója szerint

A művekből összeállított tárlat a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ harmadik emeletén kapott helyet. A helyszínen kedden tartott sajtótájékoztatón a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy a művészettámogató projektek négy évtizede fontos részét képezik a vállalat globális kulturális szerepvállalásának. Eddig világszerte csaknem 30 művészeti projekt keretében több mint 500 tehetséget támogattak művészi karrierjük elindításában.

A művészet fontos hidat képez a bajor és a magyar kultúra között. Arra kértük az egyetemi hallgatókat, hogy műveik ihletője a Debrecenben megvalósuló iFACTORY koncepciónk, vagyis a digitalizáció, a fenntarthatóság és hatékonyság legyen. Ahogy körbejártam ebben a teremben, úgy láttam, hogy ezt sikerült megvalósítani, csodálatos művek születtek

– méltatta a munkákat Hans-Peter Kemser.

Hans Peter Kemser, a debreceni BMW-gyár igazgatója
Hans Peter Kemser, a debreceni BMW-gyár igazgatója
Forrás: unideb.hu

Később döntenek arról, mely munkák kerülnek az üzembe

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék vezetője, Szentirmai Tamás úgy vélte, a kihívás nagyon izgalmasnak bizonyult, és meggyőző alkotások jöttek létre.

- Egy néhány éve végzett építész általában nem kerül olyan helyzetbe, hogy ilyen léptékű projektben részt vegyen, valószínűleg eszébe sem jut ennyire nyitottan hozzáállni ezekhez a kérdésekhez, mert a mindennapi rutin, a szakmai élet leköti. A BMW-nél jól ráéreztek arra, hogy a hallgatói szabad gondolkodás, a megszokásoktól mentes alkotás viszont friss, figyelemre méltó eredményekkel járhat – jelentette ki Szentirmai Tamás.

Hozzátette:

rendkívül fontosnak tartják az oktatásban, hogy a hallgatóknak minél inkább valós feladatokat adjanak. Ne csak tervezzenek egy házat valahová, hanem találkozzanak a megrendelővel, a konkrét helyzettel és éljék át a tervezési folyamatot, a megvalósítást.

Vizi Kata, a Modem ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: azért adtak helyet ennek a tárlatnak, mert a legmagasabb minőséget képviseli. Arra is emlékeztetett, hogy a DE Bölcsészettudományi Karán Modem kurzust tartanak, amelynek keretében fiatal hallgatóknak segítenek a kortárs művészetben eligazodni. 

Arról, hogy a most bemutatottak közül végül mely alkotások kerülnek majd a BMW gyárába, később döntenek. A kiállítás vasárnapig látható a Modemben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában