Nehéz fény

2024.04.07. 16:34

Érzelmek, idő és a lélek szabadsága: ismerős szerző könyvét mutatták be Nyíracsádon

Kövér József Nehéz fény című kisepikai alkotásokat tartalmazó legújabb kötetével ismerkedtek az érdeklődők Nyíracsádon

Kedves Zilahi Enikő

Kövér Józseffel (balra) Nagy János beszélgetett legújabb kötetéről a nyíracsádi közönség előtt

Forrás: Kedves Zilahi Enikő

A napokban ismét könyvbemutatót tartottak Nyíracsád könyvtárában, ahol a vendégeket Varga Józsefné intézményvezető köszöntötte.

Munkája és művészeti tevékenysége révén a településhez évtizedek óta kötődő Kövér József fogorvos, egyetemi oktató, Csokonai-díjas szobrász, festő ezúttal nemrégiben megjelent Nehéz fény című kisepikai alkotásokat tartalmazó kötetét ismerhette meg a közönség.

A beszélgetés moderátora Nagy János, a település polgármestere volt, akitől szintén nem áll messze az irodalom. A letisztult, fekete-fehér borító és a véletlenszerű címválasztás kérdését követően a kötetben olvasható egy-egy mű keletkezéséről, gondolatairól, a bennük megfogalmazott érzésekről, üzenetekről beszélgettek, majd szó esett a művek kapcsán a test és a lélek szabadságáról, küzdelméről, valamint a nagy kérdésről, az időről is.

Kövér József Nehéz fény című legújabb kötetét mutatta be a nyíracsádi közönségnek
Kövér József Nehéz fény című legújabb kötetét mutatta be a nyíracsádi közönségnek
Forrás: Kedves Zilahi Enikő

A moderátor kíváncsi volt arra is, honnan meríti az alkotó az erőt a továbbgondolkodásra késztető elbeszélések, esszék megíráshoz.

A léleknek szabadnak kell lennie, mert ha falakba ütközik, nem működik az alkotás. Az ember éli az életét, s mivel ez csak egyszer adatik meg mindenkinek, ha jön a gondolat, azt azonnal papírra kell vetni. Én is ezt teszem. Minden írás kezdete egyetlen pillanat, amit azonnal meg kell ragadni, s aztán ez egy egész gondolatsort indít el

– fogalmazott Kövér József, aki nagyon fontosnak tartja, hogy az általa megélt érzés, érzelem úgy kerüljön be egy-egy műbe, hogy az olvasó is át tudja élni azt.

Az idő nem áll meg

Nagy János arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy milyen fontos szerepet játszik a szinte minden alkotásban előforduló idő fogalma, amiről a kötetben előforduló elbeszélésekkel kapcsolatban és filozófiai síkon is beszélgettek. – Az idővel, ami nem áll meg, mindenki óhatatlanul foglalkozik, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan éljük meg a nekünk kiszabott időt. Nemcsak megélni kell, de meg kell tanulni jól kezelni és jól megélni azt. Ehhez meg kell őrizni érzéseinket, érzelmeinket, mert a lélek az, ami éltet bennünket. Ha ezt elveszítjük, akkor a nekünk kiszabott időt is eltékozoljuk. Az ez ellen való küzdelem pedig állandó koncentrációt igényel, ami nem könnyű, de életben tart, és előre visz bennünket. Engem mindenképpen – fogalmazott Kövér József.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában