Kultúra

2024.02.09. 17:48

Népművészeti kiállítás Hajdúsámsonban

Dandé Melinda

Forrás: Intézmény archív

„Áldott a kezeink munkája” címmel népművészeti vándorkiállítás érkezett a hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely termébe a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alapító hímzőinek alkotásaiból február 8-án.

A tárlatmegnyitón az egyesület elnöke, Hubert Erzsébet néprajzkutató köszöntő beszédében hangsúlyozta a várossal való kiváló szakmai kapcsolatot és elismerő szavakkal illette a kiállítás alkotóinak szakmai életútját. Molnár Tiborné, Király Zsiga-díjas hímző, népi iparművész tájegységenként mutatta be részletesen a műalkotásokat, többek között az övét is. A rendezvény záró előadását Sütő Brigitta a népművészet ifjú mestere, hímző tartotta meg a hajdúsági kisbundák múltjáról, szakirodalmáról, motívumairól és azok modern, jövőbe mutató felhasználásáról. A délutánt színesítette Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző gitár és ének műsora, aki az egyesület titkára és szintén lehet látni alkotásait a tárlaton.

A vendégeket fogadták és köszöntötték Tarné Hajdu Judit a kulturális intézmény vezetője, valamint Dobosné Hajdu Anikó helyi hímző, népi iparművész, népművészeti egyesületi tag. A gyönyörű párnákat, terítőket, viseleteket bemutató vándorkiállítás február 20-ig látogatható a kiállítóhely nagytermében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában