Avatás

2024.01.22. 13:43

Csokonai előtt tisztelegve új termet avattak Debrecenben

Csokonai Vitéz Mihályról nevezte el egyik termét a Debreceni Református Kollégium a magyar kultúra napján.

Kosztin Éva

20240122 Debrecen Csokonai Vitéz Mihály Terem avatása a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Köszöntőt mond: Dr. Baráth Béla Levente, a DRHE rektora Beszédet mond: Dr. Vitéz Ferenc, a DRHE oktatási rektorhelyettese Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

A névadás apropóját Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora ismertette köszöntőjében a január 22-i avatáson. Emlékeztette az átadó rendezvény résztvevőit, hogy az irodalmi évfordulók esztendeje volt 2023., többek között Csokonai Vitéz Mihály 250. születésnapját ünnepelte Debrecen. Mint fogalmazott, a Debreceni Református Kollégium számos rendezvénynek adott otthont, így a város kulturális szívévé válhatott.

Legutoljára 2017-ben tartottunk itt névadót, az intézményben egy terem várta még az elnevezést. Van már Csokonai-szobor és egy emléktábla az épületben, de terem még nincs. Most végre pótoljuk

 – mondta a rektor.

debrecen, drhe, csokonai, terem
 Baráth Béla Levente, a DRHE rektora 
Forrás: Kiss Annamarie

Csokonai, a modern költő

Csokonai Vitéz Mihály irodalomtörténeti jelentőségéről Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorhelyettese beszélt többek között Babits Mihály, Szerb Antal, Kölcsey Ferenc és Julow Viktor irodalomtörténész munkáiból szemelvényeket idézve. Vitéz Ferenc rámutatott, hogy Szerb Antal önálló fejezetben foglalkozott a költővel a Magyar irodalomtörténet című művében, és arról értekezett, hogy a rokokó és a pre-romantikus stílusok mellett a költőre jellemző diákos-népies vonal egyértelműen a Debreceni Református Kollégium hagyományait tükrözi.

debrecen, drhe, csokonai, terem
Vitéz Ferenc, a DRHE oktatási rektorhelyettese
Forrás: Kiss Annamarie

A rektorhelyettes arra is kitért, hogy Csokonai ma is aktuális, Ady Endre az első modern magyarnak tartotta és a modern szót is a debreceni költő írta le először a magyar irodalomban az 1798-as Dorottya vagyis a dámák diadalma a fársángon című műben.

Az ünnepség zárásaként a terem névtáblájáról Baráth Béla Levente és Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója rántotta le a leplet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában