haon.hu PODCAST

2023.11.17. 19:41

A szerelmes slammer, aki a Roncsbárt is megjárta

A Csokonairól szóló képregényből kiderül, milyen lenne a születésnapos költő a 21. századi Debrecenben.

Szakál Adrienn

Forrás: Czinege Melinda

A Master Lab Comics Csokonai Vitéz Mihályról szóló kiadványát mutatták be a Csokonai Teátrumban november 17-én, pénteken, a Csokonai Nemzeti Színház ünnepi programsorozatának részeként. Kettős évforduló hívta életre a beszélgetést, az ünnepelt költő 250 évvel, a képregénysorozat első száma pedig pontosan egy évvel ezelőtt született meg. Az előszót Puskás István alpolgármester írta, aki egyben ötletgazdája is volt az ünnepi kiadványnak. A garabonciás poéta alcímmel megjelent füzetről a teátrum előcsarnokában Tóth-Laboncz Attila szövegíró és Mester Csaba grafikus beszélt, azzal kapcsolatban pedig, hogy Csokonai a 21. században miként értelmezhető a hiteles életrajz megtartásával, Balogh László helytörténészt kérték fel az alkotók, akiket a teátrum előcsarnokában Gyürky Kata moderátor kérdezett.

Tisztelet, humor, maiság

„Eljátszhatunk a gondolattal, ki volna ő, ha most közöttünk élne. Ha lázadó karakterére gondolunk, lehetne rocksztár, ha nyelvi bravúrjai, hol pimasz, hol érzékeny mondatai jutnak eszünkbe, akkor egy repperre vagy egy slammerre hasonlít, ha pedig a Rousseau ihlette világlátásán elmélkedünk, akkor a hippikhez, a goa-közösségekhez áll közel”. Puskás István gondolatai mentén a megszólalók többek között arra keresték a választ, hogy az életrajz fontos állomásainak megtartása mellett miként tartható meg az ízlésesség és a szórakoztatás vékony mezsgyéje.

Tóth-Laboncz Attila épp emiatt kérte közös munkára Balogh Lászlót, akitől többek között azt is megtudták, hogy Csokonai beceneve „Cimbalom” volt, a szakember ezen kívül azt a tudományos spektrumot is behatárolta, mellyel a kreativitás teret kapott a fikció, a humor és az eredetiség skáláján. A versidézeteket a képregényszövegtől nemcsak a különböző betűtípus, hanem egy különálló jegyzék is segít elkülönítenie az olvasónak, ahogy elegáns hitelességgel bánt a szövegalkotó a Lilla-szerelem jeleneteiben is. Az alkotók gyors bepillantást engedtek a Csokonai-képregénybe, majd kérdésünkre úgy vélekedtek: szinte egészen biztos, hogy az ünnepelt, ha a születésnapi ajándékként venné kezébe a róla készült képregényt, szinte biztosan tetszene neki.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában