Színház

2023.10.22. 16:52

Fedák Sári-díjat kapott a Csokonai színművésze

Az elismerést a Nemzeti Színházban adták át Bakota Árpádnak.

Haon.hu

A két díjazott, Varga Zsuzsa és Bakota Árpád

Forrás: Facebook / Nemzeti Színház

A 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) részeként, a beregszászi színház 30. születésnapját ünneplő rendezvénysorozat keretében átadták a Nemzeti Színház nagyszínpadán az idei Fedák Sári-díjat – számolt be a Sonline

Az elismerést a Tóték című előadás végén nyújtotta át Varga Zsuzsának, a kaposvári Csiky Gergely Színház és Bakota Árpádnak, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Debrecen művészének Szűcs Nelli, a díj alapításának kezdeményezője és Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója.

Mint arra a lap emlékeztet, a Fedák Sári-díjat és a vele járó elismerést a Kárpát-medence magyar ajkú színészei kaphatják, olyan művészek, akik legalább 15 éve ugyanannál a színháznál tevékenykednek, bizonyítva hűségüket a közösség iránt. A díjat azzal a céllal hozták létre Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész kezdeményezésére, hogy szerte a Kárpát-medencében hirdessék vele Fedák Sári hagyatékát: a nemzet, a szülőföld és a hivatás iránti odaadást. Ezzel fejezve ki azt, hogy hisznek a nemzet közösségmegtartó erejében, a magyar nyelvű színházi kultúra és hagyomány, s annak a színházi légkörnek az erejében, amely elkötelezett a minőség, a szorgalom és a kitartás iránt.

Ezzel a kitüntetéssel olyan magyarországi vagy külhoni magyar színészek tevékenységét kívánják elismerni, akik számára kiemelten fontosak a felsorolt jegyek és akik méltóak a nagy előd hagyatékához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában