Kézművesség

2023.09.11. 09:03

Országszerte megcsodálhatják a nádudvari fekete kerámiát – videóval

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

Szeptember 7-én Nádudvaron forgatott a Magyar Televízió. Az M1 csatorna programajánlójából a helyi látogatóközpontban látható fekete kerámiát és a fazekasmesterség évszázadok óta apáról fiára hagyományozódó tudását ismerhették meg közelebbről a nézők, számolt be Facebook-posztjában Nádudvar város hivatalos oldala.

Sütő Brigitta, a Nádudvari Látogatóközpont háziasszonya kiemelte, hogy a feketekerámia-készítés az évszázadok alatt alig változott. Elmondása szerint a lábbal hajtós koronggal kezdődött minden, az idő folyamán váltotta az elektromos korong, de az égetési és füstölési eljárások az ősi technikák részei maradtak.

A szakértő továbbá kifejtette, hogy a fekete szín a Nádudvaron és a körkényen található magas vastartalmú földeknek, agyagos földnek, agyagnak, illetve annak az égetési és füstölési eljárásnak köszönhető, amely talán egyedülálló a világon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában