Díjat kapott

2023.07.28. 17:15

Elismerést kapott a Hajdúböszörményi Óvóképző Főiskola egykori adjunktusa

A bronz emlékplakettet az alapítók, Sántha Antal és Sántháné Erdős Irén adták át.

Haon.hu

Fekete János az emlékplakett alapítóival

Forrás: Kovács Gábor Antal/Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep

Jubileumi hatvanadik nyári kurzusát tartotta idén júliusban a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep Hajdúböszörményben. Hazánk legrégebbi, folyamatosan működő művésztelepének egyik fontos elismerése a „Hajdúböszörmény a festők városa” bronz emlékplakett, melyet 2016. óta minden évben azoknak az alkotóknak adnak át, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak már hosszú évek óta.

– Az első évben rendhagyó módon, négy ilyen plakett kiadására került sor. Átadtuk városunk évtizedekre visszatekintő mindenkori vezetése részére, Hajdúböszörmény festészeti tevékenységének támogatásáért, valamint Kupás Csilla, Tarczy Péter és Áfra Jánosnak a helyi közművelődés és a kultúra területén kifejtett kimagasló munkájukért – idézte fel Sántha Antal, aki feleségével, Sántháné Erdős Irénnel közösen alapította ezt az elismerést. 2017-ben Pálnagy Zsigmond (1896-1959) festőművésznek, Hajdúböszörmény festészetéért kifejtett kimagasló munkássága elismeréséül posztumusz, 2018-ban a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep Alapítvány Kuratóriumának adták át ezt az elismerést és a vele járó oklevelet, a művésztelepért végzett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként. 2019-ben Király Jenő (1885-1958), 2020-ban Maghy Zoltán (1903-1999) festőművészeknek adományozták posztumusz a város festészetéért végzett kimagasló munkásságuk elismeréseként. 2021-ben a helyi Bocskai István Gimnázium mindenkori vezetésének és rajzszakos pedagógusainak a képzőművészet oktatása, közvetítése terén végzett több mint 100 éves kiemelkedő munka elismeréseként és Gajdán Zsuzsa festőművésznek a helyi festészetért végzett kiemelkedő munkájáért. 2022-ben Rácz Imre festőművésznek, ugyancsak Hajdúböszörmény város festészetéért végzett kiemelkedő munkája elismeréséül adományoztak ilyen emlékplakettet.  

Ebben az évben a művésztelep egyik programja, a Képzőművészeti Egyetem II. elnevezésű esemény keretein belül osztották ki ezt az elismerést Fekete János festőművész, művésztanár részére. Az egykori Hajdúböszörményi Óvóképző Főiskola oktatója, később adjunktusa már a rajz-földrajz szakos diplomája megszerzésének évei alatt – és azt követően is – több alkalommal részt vett a főiskola tuzséri alkotótelepének munkájában és azok kiállításain. 1983. óta vesz részt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep munkájában, s évtizedek óta kuratóriumi tagja annak alapítványának. Szakmai és közösségi munkájáért 2016-ban, Hajdúböszörmény Város Napján – alapítását követően első alkalommal – adták át neki a „Hajdúböszörmény Művészetéért” városi elismerést.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában