Tisztelgés

2023.05.14. 10:15

Emléktáblát avattak Debrecen díszpolgárának tiszteletére

Forrás: Miskolczi János

Dr. Tóth Béla (1908-1996) a lenyűgöző hatású tanár, irodalomtörténész, műfordító, művelődéstörténész, Debrecen város díszpolgára 1936 és 1941, illetve 1944 és 1971 között volt a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára. Észak-Erdély visszacsatolása idején Székelyudvarhelyen tanított - olvasható a Református Kollégium Baráti Körének portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Forrás: Miskolczi János

 „Egy nagy tanár semmivel sem kisebb, mint egy nagy költő” mondta róla Kányádi Sándor, számos kiváló erdélyi növendékének egyike. Publikációinak jegyzéke kisebb könyv terjedelmű, a debreceni felvilágosodást dokumentáló könyvei, Maróthi monográfiája, forrásközlései és tanulmányai lényeges pontokon korrigálták a magyar művelődéstörténetnek a 18. századi Debrecenről alkotott nézeteit.

Forrás: Miskolczi János

Az emléktáblát hálás tanítványai állították, a Református Kollégium Baráti Körének és öregdiákjainak május 13-i találkozója alkalmával, Gáborjáni Szabó Botond emlékbeszédével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában