Díjátadás

2023.03.16. 10:07

Kiszakítják a pillanatokat az idő folyamából a bihari fotósok – kollégánkat is elismerték a nemzeti ünnepen

Sajtófotókból nyílt kiállítás a debreceni Partium Házban.

Kiss Annamarie (jobbról) Antonia Nica-tól (balról) vette át az elismerést

Forrás: Városháza/ Miskolczi János

Az Euro Foto Art kupát a Hajdú Online fotósa, Kiss Annamarie nyerte el a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA) és a debreceni Partium Ház közös pályázatán. Az elismerést – más díjazottakkal együtt – szerdán vette át a Partium Házban megnyílt sajtófotó-kiállításon Antonia Nicától, Nagyvárad alpolgármesterétől. 

Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett versenyre Bihar és Hajdú-Bihar vármegye fotóriporterei küldték be alkotásaikat, melyek közül a zsűri 72-t válogatott be arra a tárlatra, melyet elsőként Nagyváradon mutattak be, és március 15-től a debreceni nagyközönség is megcsodálhat. 

A debreceni megnyitón elhangzott: helyszűke miatt sajnos, nem tudták az összes képet elhozni, de idei különlegesség, hogy a nagyváradi tömegközlekedés járművein egy hónapon át vetítik a fotókat, így nagyon sokan láthatják majd azokat.

A kiállítás alkotói olyan újságírók, fényképészek, akikkel egész évben együtt dolgozunk. Újságírónak, fotósnak lenni szakma és hivatás, de szerelem is. A hitles tájékoztatás erővel bír, így egy jó hírkép, sajtófotó is

 – mutatott rá köszöntőjében Szénási Miklós, a Dehir főszerkesztője. – Amikor minden ember zsebében ott lapul a mobiltelefon, amivel fotózni lehet, azt gondolhatjuk, bárki lehet fotós. Ez egyrészt igaz, másrészt viszont a mobiltelefonok térhódítása ellenére sem tűntek el a fényképezőgépek. Egy sajtófotósnak ma nagyon képzettnek kell lennie, ismerni a fotózás fogásait, amellett szüksége van hírérzékenységre, lényeglátásra, meg kell tudnia találni a témát, észrevenni a részleteket, s azt is elvárjuk tőle, hogy lásson globálisan és merjen kiemelni is. Az itteni sajtófotók mind különlegesek és értékesek, egyéniségről és profizmusról tanúskodnak – hangsúlyozta.

Beszélt arról, milyen nehéz munkája van a sajtófotósoknak, akik folyton sietnek, a határidők szorításában élnek, és így is „képesek a csodára”, létrehozni valami értékeset. – Nézzük így ezeket a képeket! Lássuk ne csak a rajtuk lévő embereket, hanem azt is, aki a kamera mögött áll! – kérte.

Közös érték

Antonia Nica, Nagyvárad alpolgármestere szerint a fotósok elkapnak egy-egy pillanatot az emberek életéből, hogy megőrizzék azt a kollektív emlékezet számára. Magát az életet örökítik meg. Párhuzamot vont a fotósok, újságírók és forradalmárok tevékenysége között, akik célpontként megpróbálják az „életben a szépet választani”.

Debrecen Partium fotó díj Kiss Annamarie haon
Kiss Annamarie (jobbról) Antonia Nica-tól (balról) vette át az elismerést
Forrás: Városháza/Miskolczi János

Puskás István, Debrecen alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy a szabad sajtót a márciusi ifjaknak, illetve generációjuknak köszönhetjük. Ez egy olyan közös érték, melyet Biharban és Bihorban, Nagváradon és Debrecenben is magunkénak vallunk. Megjegyezte, milyen jó lett volna, ha 1848 márciusában is lettek volna fotográfusok az utcán, a Pilvaxban vagy a Landerer nyomdánál, később a kormány debreceni ülésein, és lennének azokról az eseményekről képeink. 

Amikor egy sajtóképet sietősen szemügyre veszünk, vagy a neten pörgetjük a képgalériákat, jusson eszünkbe, hogy ami jelenvaló pillanat, egy gyors hír, az néhány évtized, netán 175 év múlva már történelem lesz! Fontos, hogy a sajtó ne csak számunkra mutassa meg, mi történik, hanem váljon mindez a történelemmé alakuló időnek a részévé is! Amikor a fotós kollégák megörökítik az eseményeket, abban nemcsak a híradásnak a gyorsasága és fontossága van benne, hanem az is, hogy dokumentálják a pillanatokat, átmenekítsék a múlandóságból az öröklétbe, és így megőrizzenek minket is a következő generációk számára.

 Ők, akik egyébként még most, ünnepnapon is dolgoznak, segítenek, hogy egykor a mi életünk is majd a történelem része legyen – zárta Puskás István.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában