Koszorúzás és kiállítás

2023.03.04. 18:55

Debreceni műgyűjtő osztotta meg kincseit a Holló László-emléknapon

Eddig nem látott grafikákat és festményeket láthatunk a Medgyessy Galériában.

A kiállítás március 11-ig látogatható

Forrás: Czinege Melinda

A Kossuth-díjas festőművész 136 éve, ezen a napon született, ebből az alkalomból nyílt kiállítás szombaton a Medgyessy-gimnázium galériájában. A tárlat nyitóünnepén Ĺászló János, az iskola művészpedagógusa köszöntötte a megemlékezőket, bemutatva a gyűjtemény tulajdonosát, Kiss Józsefet és feleségét. Mint elhangzott, a művészeti gimnázium gondozza a Holló-emlékművet, melynek fontos részeként nyílik meg évről évre a munkát bemutató emlékkiállítás is. Az idei tárlat nagyrészt olyan grafikákat és festményeket mutat be, melyek korábban nem voltak láthatók a nagyközönség számára. – A képzőművészet azért olyan csodálatos tevékenység, mert amint elkészült a munka, önálló életre kel. Gyakran gyűjtőkhöz kerül, ami katalizátorként hat az alkotói folyamatra – vélekedett.

Forrás: Czinege Melinda

A Holló-emlékkiállítást Puskás István alpolgármester nyitotta meg. Először arról beszélt, hogy ha Holló László nem is volt debreceni, a munkássága mindenképpen ide köthető, cívis létének bizonyítéka pedig az, ami a debreceniekre jellemző; bárhol járnak is, tapasztalataikat mindig visszahozzák és továbbadják ebben a városban.

Kitért a Medgyessy-iskola diákjainak szakmai sikereire és elismertségére, majd az intézményről úgy fogalmazott: Debrecen tehetséggondozásának és kulturális életének fontos szereplője, mely a Holló-kultuszt is gondozza. – A közösség iránti elkötelezettség bizonyítéka e tárlat. Amikor a műgyűjtő közzéteszi kincseit, ahhoz bátorság kell, mert valami nagyon személyeset tesz nyilvánossá. Amikor egy magángyűjtemény bemutatkozik, a gyűjtő belső indíttatásból fakadó gesztusa is értékelendő – hangsúlyozta.

A megnyitó után Holló László emlékkoszorúzásával az emlékkertben folytatódott a délután, majd Puskás István vezetésével szakmai fórumra és beszélgetésre várták az érdeklődőket. A kiállítás március 11-ig látogatható. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában