Programajánló

2023.01.18. 13:09

Himnusz 200: Kölcsey Ferenc végrendelete Debrecenben

A Déri Múzeumban tekinthető meg.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Elkezdődött a Himnusz megírásának 200. évfordulójának és a magyar kultúra napja megünneplésének programsorozata Debrecenben és további 9 környékbeli településen.

Az évforduló alkalmából megtekinthető Kölcsey Ferenc végrendelete a debreceni Déri Múzeumban. Az okirat január 18. és 22. között látható a a múzeum Történeti Képtárában.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogy korábban már írtuk, Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, idén 200 éve vetette papírra a Himnusz végső szövegét. Az évforduló kapcsán számos ünnepi eseménnyel emlékezik meg vármegye a Himnusz szerzőjéről, felhívva a figyelmet a magyar kultúra gazdag örökségére, hagyományaira, tárgyi és szellemi értékeire. A Magyar Kultúra Hete Hajdú-Bihar Vármegyében címmel indított ünnepi programsorozatot a vármegyei önkormányzat január 18-tól, szerdától. Többek között Nádudvaron, Nyírábrányban, Bakonszegen és Derecskén is tartanak megemlékezéseket, a központi esemény vasárnap Álmosdon lesz, ahol a Kölcsey Ferenc Emlékház, a költő szüleinek lakóháza található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában