Himnusz 200

2023.01.16. 12:33

Színes programokkal éltetik a kultúrát és a Himnuszt

A Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat az Országos Széchényi Könyvtárral közösen a kerek évfordulóra egy animációs kisfilmet készített.

Bulcsu László ismertette a programot

Forrás: Czinege Melinda

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, idén 200 éve vetette papírra a Himnusz végső szövegét. Az évforduló kapcsán számos ünnepi eseménnyel emlékezik meg vármegye a Himnusz szerzőjéről, felhívva a figyelmet a magyar kultúra gazdag örökségére, hagyományaira, tárgyi és szellemi értékeire – tudatta hétfő délelőtt a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón Bulcsu László. A vármegyei közgyűlés alelnöke elmondta, Magyar Kultúra Hete Hajdú-Bihar Vármegyében címmel indít a ünnepi programsorozatot január 18-tól szerdától a vármegyei önkormányzat. Többek között Nádudvaron, Nyírábrányban, Bakonszegen és Derecskén is tartanak megemlékezéseket, a központi esemény vasárnap Álmosdon lesz, ahol a Kölcsey Ferenc Emlékház, a költő szüleinek lakóháza található.

A Himnusz megírásának 200 éves évfordulóját szeretnénk méltóképpen megünnepelni, mindamellett a Magyar Kultúra Napját az eseménysorozat keretében megtartani. A településeken létrejövő programok különlegessége, hogy mindenhol levetítik azt a négy és fél perces animációs kisfilmet, melyet a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve készített

 – osztotta meg Bulcsu László. Az évfordulóra készült videóban Meleg Vilmos határon túli színművész szavalja el a Himnusz összes versszakát, egyidejűleg pedig a képernyőn olvashatjuk az eredeti kézirat digitális verziójának szövegét. Kilenc településen rendeznek programokat, kezdve Nádudvarral, majd január 27-én Derecskén zárul az ünnepi hét. 

ND

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában