Ünnep

2022.12.10. 21:08

Így karácsonyoznak a Debrecenben élő nemzetiségek

Lengyel, ukrán, bolgár, német és roma ünnepi ételeket is lehetett kóstolni, míg a zenészek muzsikáltak.

Forrás: Kiss Annamarie

A Nemzetek karácsonyát ünnepelték a Deutsches Kulturforum Debrecennel, illetve a Lengyel, Roma, Bolgár, és Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésben a DEMKI Ifjúsági Házban szombat délután. A DEMKI célja, hogy a Debrecenben élő nemzetiségeket szélesebb körben ismertessék meg a város lakosságával, és lehetőséget teremtsenek a sajátos nemzeti tradíciók kulturális kapcsolatainak fejlesztésére.

Aba-Horváth István, a debreceni roma önkormányzat elnöke a Haon érdeklődésére elmondta, immár hagyomány, hogy a szeretet ünnepének közeledtével a város megszervezi a nemzetiségek karácsonyát. Minden évben egy-egy gasztronómiai ízvilággal, kulturális előadással, művészi produkcióval készülnek a nemzetiségiek, bemutatva, hogy náluk milyen egy karácsony.

Számomra a legkülönlegesebbek a lengyel ízek. A céklaleves  édes-savanykás, krémleveshez hasonlítható, de mégsem az, mert ahhoz viszonyítva teljesen szűzies. Annyira pikáns és annyira különlegessé teszi a karácsonyt, mint máshol a fahéjas bor vagy a bejgli illata

 – írta körül

Hozzátette, a német kisebbség étele a libacomb vörösboros káposztával, ami abban különbözik, hogy a szegfűszeg teljesen megbolondítja. A bolgár töltött káposzta és a saját sütésű kenyér pedig egy egészen házias ízbombát biztosít, hiszen a kenyeret itt törik, a káposztát pedig a borsikafű ízesíti.

– Emellett megjelennek a hagyományos cigány ételek: általában a kántálás, a házról-házra járás során fogyasztott hidegtálak, sültek, töltött káposzta és halászlé. Ez utóbbi kivételével mindent felvonultatunk, teljesen úgy, ahogyan mi készítjük, szeretjük. A picike töltött káposzták igazán különleges ízt és élményt nyújtanak, hiszen egy kanál egy harapás. Ezt Debrecenben a barátaink nagyon szeretik – foglalta össze Aba-Horváth István.

Puskás Istvántól megtudtuk, nem sokkal az esemény kezdete előtt köszönt el egy ukrán kórustól, akik néhány órát töltöttek Debrecenben, európai körútjuk első állomásán. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a háborús övezetből érkező gyerekek magukkal viszik a cívisek vendégszeretetét.

– Bízom abban, hogy át tudtuk adni: Debrecen befogadó város. Meglehet, mi konok cíviseknek tartjuk magunkat, de igazából örömmel fogadunk mindenkit magunk közé rövidebb, de akár hosszabb időre is. Ez a rendezvény is annak megerősítése, hogy nyitottak vagyunk más kultúrákra – vallja az alpolgármester.

Amikor a karácsonyt a szeretteik körében ünneplik, gondoljanak azokra is, akik – akár a városon belül, akár a háborús övezetben – nálunk sokkal nehezebb körülmények között töltik az egész emberiség legszebb ünnepét. Hiszem, hogy ha a szeretet és a béke üzenete átjár minket, akkor egy kicsit mindannyian hozzá teszünk ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ

 – fogalmazott.

– Városunk történelméből tudjuk, hogy akivel Debrecen összekapaszkodik, azt nem engedi el könnyen. Gyakran elhangzó kifejezés a „velünk élő nemzetiségek”, és bizony, ezek a nemzetiségek már több száz vagy már ezer éve otthonra és hazára leltek Magyarország területén – fejtette ki Halász D. János. A DEMKI ügyvezetője úgy véli, a Nemzetek karácsonyának az a szerepe, hogy az összetartozást segítse, és megmutathassák a kultúrájukat a debreceniek számára.

HL 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában