Mozi

2022.11.07. 16:27

Idén is lesz Verzió Filmfesztivál, debreceni programokkal

A legaktuálisabb, legfrissebb nemzetközi és magyar kreatív dokumentumfilmek várják a nézőket a 19. Verzió Filmfesztiválon, amely november 8. és 20. között 75 alkotást mutat be 40 országból.

A budapesti Toldi, Művész és Kino mozikban a keddi megnyitó után november 9. és 16. között lehet megnézni a filmeket, míg a Szabad Terekkel karöltve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 14. és 20. között várja a csatlakozókat

- közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Mint kiemelték, az idei válogatás sok égető emberi jogi témát ölel fel: megrázó történeteket bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozó nőkről, komplex családtörténetekkel és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról, akik mind egy befogadóbb, békésebb jövőért küzdenek.

A program nemzetközi versenyébe olyan alkotások kerültek, amelyek a világ legégetőbb témáival foglalkoznak. A nézők megismerhetik a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának részleteit (Egy újságíró meggyilkolása), az amerikai csapatok afgán kivonulásának körülményeit (Visszavonulás), a legnagyobb palesztin menekülttábor életéről szóló, filmes naplót Bassár el-Aszad rezsimjének brutális ostroma alatt (Kis Palesztina - Napló egy ostrom alatt álló városból) vagy a Mianmarból kicsempészett rövidfilmekből összeállított körképet (Mianmari naplók), amely nyers és érzékeny módon nyújt betekintést a címlapok hírei mögé.

A díjátadó utáni gálán kerül sor A karmester magyarországi ősbemutatójára. A film a komolyzene világába kalauzolja a nézőt és betekintést ad a széles nemzetközi elismertségnek örvendő Marin Alsop életébe, aki nőként elsőnek vívta ki, hogy egy szimfonikus zenekar dirigense lehessen.

A fesztiválra csaknem 40 meghívott nemzetközi vendég érkezik, akik a filmek utáni beszélgetésekben vesznek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában