Libanap

2022.11.14. 12:07

Hagyományéltető napot tartottak Nádudvaron, nótázással, morzsolással, libás ételekkel

Lúdtollforgatók

Forrás: Marján László

Gyerekek, felnőttek egyaránt megmutatták népdaléneklési tehetségüket a Nádudvari Kincsesház Márton-napi libaságok elnevezésű délelőttjén. A kilencévesektől a 99 éves Szőnyi Imre bácsiig – aki nem mellesleg idén a Hortobágy Örökös Pásztorának választatott – számos tehetség adta jelét ebbéli tudásának a Kéknefelejcs Citerazenekar tagjaiból verbuválódott, értő, de nem túl szigorú zsűrije előtt. Aki elénekelte nótáit, kiérdemelte a „Kincsesház dalnoka” kitüntető címet.

Bár ezen a környéken, lévén inkább állattartó népség, főként a dömötörözés dívott, mint őszvégi ünnep, de mára már a Márton püspök nevével fémjelzett hagyományőrző nap is meghonosodott errefelé.

Aki a lúdtollal írást, a tengeri hántást, a gyertyamártást vagy éppen a fakanálból libabáb készítését akarta kipróbálni, azt is megtehette. Közben rotyogott a tűz a libaleves és a ludaskása alatt, hogy amikor megéhezik a danolászók, kézműveskedők serege, lehessen illő étekkel csillapítani az éhet.

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában