Kulturális programok

2022.09.23. 12:23

Régmúltunk a mában is él – megnyitották Debrecenben a XII. Népi Kézműves Fesztivált

Két nap alatt összesen 14 mesterséget ismerhetnek meg az érdeklődők közelebbről.

Forrás: Molnár Péter

Szőttesek, hímzések, fonott kosarak és szalmatárgyak, fazekasmunkák – csak néhány azokból a kézműves csodákból, melyekben gyönyörködhetnek és melyekből vásárolhatnak az érdeklődők, a járókelők a Dósa nádor téren.

A XII. Nemzetközi Fazekas Fesztivál csütörtök délutáni kiállításmegnyitója után pénteken reggel megtelt Debrecen szíve kiváló kézműves termékekkel. A fazekas és népi kézműves vásár a XII. Népi Kézműves Fesztivál részeként pénteken és szombaton 10 és 19 óra között várja a látogatókat.

Forrás: Molnár Péter

Meg kell őrizni, ami a miénk

A mesterek délelőtt 10 órára rendezték be a pavilonok alatt az alkotásaikat, és a vásár hivatalos megnyitóját is ekkor tartották. Komolay Szabolcs, Debrecen Város Kulturális és Oktatási Bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket.

– Debrecenről köztudott, hogy mind mezővárosként, mind szabad királyi városként jelentős kézművességgel bírt. Nem csak a város lakóit és a környező településen élők igényét elégítette ki kézműves termékeivel, azokat messze földre elszállították – emlékeztetett. Rámutatott: azok a nemzetek, melyek nem tisztelik kultúrájukat; azok a települések, amelyek nem tisztelik hagyományaikat, nem tudják, hogy honnan jöttek és hová tartanak. – Mindenkinek megvannak a maga gyökerei. Nekünk az itt kiállított tárgyak mindennapos használati tárgyaink voltak, és sokat elárultak rólunk és a készítőikről – mondta. A bizottsági elnök emléklapot is átadott a mestereknek.

Hubert Erzsébet, a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke ismertette a fesztivál programjait. Elmondta, hogy többek között tizenegyedik alkalommal tartják meg a „7 Próbás Ifjú Mester” vetélkedőt a legkisebbeknek, akiknek a verseny mellett régimódi játszóházzal is kedveskednek. A kíváncsiakat pénteken a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium fazekas növendékei fazekasbemutatóval várják, szombaton 11 órától pedig a Hajdú Táncegyüttes tart néptáncbemutatót és táncházat.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában