Fesztiváltudósítónk összefoglalója

2022.09.11. 11:30

Nőként írt történelmet Velencében

Az oroszlánok 79. alkalommal is gazdára találtak a filmfesztiválon.

Szombaton este ünnepélyes keretek között zárta kapuit a 79. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, ismertebb nevén a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Az amerikai színésznő, Julianne Moore vezette nemzetközi zsűri egy dokumentumfilmnek, Laura Poitras All the Beauty and the Bloodshed című alkotásának ítélte oda a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

Laura Poitras a második dokumentumfilmes és egyben az első női dokumentumfilm-rendező a fesztivál történetében, akinek az alkotása fődíjat kapott
Forrás: Andreas Solaro/AFP

A legtöbb fesztiválon nem szerepel dokumentumfilm a hivatalos versenyprogramban, többségében külön szekció van fenntartva számukra. A velencei versenyprogramot is elsősorban a játékfilmek uralják, de időről időre felbukkan egy-egy dokumentumfilm is a versenyben. 2013-ban egy olasz dokumentumfilm, a Róma körül (r.: Gianfranco Rosi) már történelmet írt azzal, hogy első dokumentumfilmként megkapta a világ legrégibb film­fesztiváljának, a velencei Mostrának a fődíját.

Laura Poitras a második dokumentumfilmes és egyben az első női dokumentumfilm-rendező a fesztivál történetében, aki ebben az elismerésben részesült.

Az idei fődíjas alkotásban a vállaltan oxitocinfüggő fotós, Nan Goldin próbálja a Purdue Pharma befolyásos és nem mellesleg nagy művészetpártoló tulajdonosait, a Sackler családot leleplezni, akiket az opiátszármazékoktól való függőség nagymértékű elterjedéséért és saját, illetve művésztársai addikciójáért tart felelősnek.

Az Ezüst Oroszlánt, azaz a zsűri nagydíját ezúttal egy francia alkotás, a Saint Omer nyerte, melyet szintén női alkotó, Alice Diop jegyez.

A film egy bűnügyi tárgyalás krónikája, mely messze túlmutat a tárgyalóterem falain, és arról beszél, milyen lehetőségek várnak a volt gyarmatokról érkező bevándorló nőkre Franciaországban. Egyik nagy kedvencem volt az idei fesztivál kínálatából Luca Guadagnino Bones and All című alkotása, melyért a szicíliai származású filmes megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, a főszereplő Taylor Russell pedig a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat vehette át.

A másik nagy kedvencem – véleményem szerint a fesztivál legjobb filmje – Martin McDonagh A sziget szellemei / The Banshees of Inisherin című alkotása volt, melyet január 26-tól a magyar közönség is láthat majd a mozikban. McDonagh megkapta a legjobb forgatókönyvért járó díjat, a férfi főszereplő Colin Farrell pedig a legjobb színésznek járó elismerést. 

Utóbbi hozott némi meglepetést, mert legtöbben Brendan Frasert várták a díjra A bálna című filmben nyújtott alakításáért. Azon viszont aligha lepődtünk meg, hogy a TÁR-ban nyújtott alakításáért a kétszeres Oscar-díjas, háromszoros Golden Globe-díjas ausztrál színésznő, Cate Blanchett vehette át a legjobb színésznőnek járó díjat.

Cate Blanchett a legjobb színésznőnek járó Volpi-kupával
Forrás: Tiziana Fabi/AFP

Váró Kata Anna
Velence, 2022. szeptember 10.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában