Fotókkal

2022.09.11. 15:21

Koncertekkel és közös főzéssel ünnepelték a káposztát Hajdúhadházon

Olyan sokrétű a Hadházi Káposztás Napok, mint maga a zöldség.

Forrás: Molnár Péter

Káposztafejű népi ruhás bábok jelezték, merre menjen, aki Hajdúhadház kincsét, a lapos káposztát jött ünnepelni hétvégén. Az idén 17. alkalommal megszervezett program résztvevői bulizhattak többek között Paulina, az AK26, Roy és Ádám, valamint az Irigy Hónaljmirigy koncertjén.

Napsütéses vasárnap reggel érkeztünk, s a kaputól egyre beljebb haladva, lépésről lépésre új réteget engedett felfedni magából ez a színes rendezvény, épp mintha egy fej káposztát szedtünk volna leveleire. Más, megyénkbeli városok portékáit kínálták a bejáratnál, néhány méterre káposztafejjel lehetett tekézni egy fapályán, balra tőlünk népi játékok szórakoztatták a csemetéket és családjaikat.

Forrás: Molnár Péter

Hosszan engedtem fülembe egy kislány és édesanyja göndör kacajait, mielőtt megszólítottam volna őket. Az ötéves Maja egy palló egyik végére ugrott, amitől a másik végére tett maroknyi aranyszínű, csillagos babzsákok a levegőbe repültek. Kovácsné Szakács Dóra pedig egy lepkehálóhoz hasonlatos eszközzel igyekezett elkapni azokat. Mondandóm értéktelenebbnek tűnt, mint az idill, amit szüneteltetni készültem vele, de egy pillanatban elkaptam a tekintetüket. Megtudtam: a balmazújvárosi felfedezőcsapat négytagú: a kis Olívia a „hordólovon” üget épp hűséges fegyverhordozójával, az édesapjával. Az MH. 5. Bocskai Lövészdandár Helyőrségi Zenekar előadása vonzotta őket elsődlegesen ide, az abban játszó ismerősük miatt, de mindent szívesen kipróbálnak. Zavarni sem szeretném őket, és az illatok is csábítanak, a főzősátraknál állok meg újra.

Forrás: Molnár Péter

Csak a részvétel öröméért

Lakodalmi hangulat uralkodik, Tordai Zoltán prímás húzza, mások dalolnak, és kevernek egyet-egyet a hatalmas bográcsokban rotyogó ételen. A laposabb edényben párolódó fehér egytálétel szinte hívogat.Szilágyi Ferenc, a három településen működő Hajdúsági Hagyományőrző Lovasklub 28 tagjának egyike elárulta, hogy a csaknem négy óráig készülő téglási kolostorosba később sem tesznek paprikát, a tegnap óta fűszeres pácban álló sertéshúshoz a főszereplő zöldségen kívül még rizset adnak a főzés vége felé. Kétszáz adag készül most e különlegességből, amelyet Borbás Marcsinak, Benke Laci bácsinak, sőt Bokros Lajosnak is főzött már Ferenc. A káposztás napok kezdete óta részt vesznek a rendezvényen, több díjjal büszkélkedhetnek, ezért idén már nem indulnak a főzőversenyen.

Érték e zöldség

Búcsúzóban megpillantom a Magyar Honvédség modern járműveit, a harckocsikat, a helikoptert, és ezzel együtt az ámulatot, mely a tankokból kibukkanó kis gyerekarcokra ül.

Forrás: Molnár Péter

Kevés időm van lenyűgöződni, mert a színpadon felsorakoznak megyénk elöljárói. Csáfordi Dénes polgármester hangsúlyozta, a hadházi lapos káposzta a település fontos értéke, melynek fennmaradásáért, nemzeti fajtajegyzékbe kerüléséért sokan, sokat küzdöttek. Elhangzott, a növény termelésében további gazdasági potenciál van. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka úgy fogalmazott: a magyar honvédek azért szolgálnak, hogy ilyen rendezvényt mindig képesek legyünk megtartani, legyen meg ehhez a béke és biztonságos környezet.

Tasó László országgyűlési képviselő a hűségről, azaz a hagyományainkhoz, értékeinkhez, hitünkhöz és a közösségünkhöz való ragaszkodásról szólt. A nap az elkészült ételek kóstolásával, színművészek előadásával és koncertekkel zárult.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában