Elismerés

2022.07.11. 16:52

Kitüntették dr. Szálkai Tamás főlevéltárost

Osváth Lajos-díjat vehetett át dr. Szálkai Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának főlevéltárosa hétfőn Székesfehérváron, a levéltárosok évi nemzetközi vándorgyűlésén.

Forrás: Napló-archív

A 2021-ben alapított elismerést a Magyar Levéltárosok Egyesülete által felkért kuratórium ítélte oda. Az elismerést 2021-ben alapították, két tagozaton évente felváltva, szakmai munkáért - kimagasló társadalomtörténeti publikációért - első alkalommal fogják átadni.

A névadó Osváth Lajos Esztárban született, és a történelmi Bihar vármegye utolsó főlevéltárosa volt, így mondhatni hazakerül a díj és plakett. Osváth Lajos munkásságának és emlékének megőrzésére a leszármazottak alapították a díjat, melyet a Magyar Levéltárosok Egyesülete gondoz a 2021. június 17-én aláírt megállapodás értelmében. A család részéről dr. Barabás László, az MLE képviseletében dr. Kenyeres István elnök írta alá az alapító dokumentumot.

Osváth Lajos (1866, Esztár - 1931, Tápióbicske), aki 1891. október 1-től Bihar vármegyénél számvevőként dolgozott, 1901. március 1-től 1923 őszéig vármegyei főlevéltárnok volt Nagyváradon. Kezdeményezte és szervezte az első magyarországi országos levéltáros szakmai egyesületet, a Vármegyei Levéltárnokok Országos Egyesületét, amelynek elnöke is volt, elkészítette az egyesület alapszabályát és folyamatosan küzdött a levéltárosok jobb anyagi és társadalmi megbecsüléséért.

Az Osváth Lajos-díjat két tagozatban ítélik oda: az egyesületi munkáért, valamint a levéltári forrásfeltáráson alapuló történettudományi műért. Ezeket kétévente egy személy kaphatja, tagozatonként évente váltakozva (azaz egy-egy tagozat díjának odaítélése kétévente) történik a kuratórium döntése alapján. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában