Alföldi Szellemes históriák

2021.11.19. 15:07

A cívisvárosi legendák nyomában

Tündérek és boszorkányok, história és hiedelem a grafikus lapjain.

20211117 Debrecen fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Alföldi szellemes históriákról tartott előadást Horogh Máté a kötet írója.

Fotó: Napló-archív

Horog Máté és Horogné Szatmári Alexandra, a cívisvárosi legendák nyomába eredő alkotógárda a napokban mutatta be a Citylegends.com és a nemrég megjelent kötetük, az Alföldi Szellemes históriák történetét a Méliusz Könyvtárban. Horog Máté 2017 óta tart Alföldi „Szellemes” Városjárás címmel sétákat az érdeklődőknek, a kötet első részében ezen az útvonalon invitálják ezúttal virtuális csatangolásra az olvasókat, míg a másodikban a City-Legends projekt és a városjárások hátteréről nyújtanak bővebb információt. – Debrecen a fény és árny városa, mondják a város kevésbé ismerői. S bár nem kedvelem a sztereotípiákat, valóban: az egyik legnagyszabásúbb főtere és főutcája van, de kisvárosi és falusi utcaképek is tárulnak a nyitott szemű figyelő elé. Az, hogy faluként tekintünk a városra, és ezzel együtt mindenki ismer mindenkit, azért erős túlzás – idézett fel bevezetőként tíz évvel ezelőtt papírra vetett esszéjéből.

Horog Máté az elmúlt évtizedben általa készített képeslapok és felesége fényképei segítségével elevenítette fel a kezdetektől a City-Legends tevékenységét.

A kezdeményezés több tematikus sétára invitálja a közönséget, betekintést enged többek között a kísértetjárta lakótelep, az elátkozott polgármester és a Halál-köz, a boszorkányégetések és a Csokonai Színház szellemének rejtelmeibe. Az előadáson az elmúlt évtized legfontosabb mérföldköveit mutatta be Horog Máté fotókon és egyedi grafikai kivitelezésű képeslapjain. – 2012 sorsfordító év volt az életemben. Ekkor kezdtem hozzá eddigi legnagyobb vállalkozásomhoz a rajzolás területén: Debreceni Új Propaganda néven képeslapsorozat létrehozásához fogtam – emlékezett vissza a kezdeményezés első lépéseire, majd egymást váltották a diák, és velük az évek, ahogy bővült és változott a Horog, később a Horog-pár munkája.

Ahogy a tematikus sétákon, a nemrég megjelent kiadványból is több rejtélyes történetre tehet szert az érdeklődő. Sok érdekesség mellett például azt is megtudhatjuk, miért volt különleges Hatvani István személye. Jókai, Mikszáth és Arany János is írt különleges képességeiről, köztük arról, hogy egy alkalommal elvarázsolta a debreceni bíró vacsoráját, máskor szembe szállt a vaddisznódémonnal, de megtörténtnek vélik az is, hogy magát a Sátán is megidézte. Aki kíváncsi arra, ami nem hangzik el a cívisváros turisztikai idegenvezetői által, érdemes csatlakozni a Citylegends.com oldalon, ahol sok éves kutatói munka ásta felszínre Debrecen múltjának kalandfilmbe illő, rejtelmes, meghökkentő arcát, melyet a gazdagon illusztrált Alföldi Szellemes Históriákban is fellelhetünk.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában