fotókkal

2021.10.22. 15:54

A forradalom kezdete, egy debreceni diák szemével: bemutatták Zsoldos János Naplóját

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának harmadikos gimnazista diákja 17. születésnapján fogott naplóírásba.

Fotó: Czinege Melinda

Zsoldos János 1956. október 19-én ragadott tollat abból a célból, hogy diákévei ne menjenek feledésbe Az első bejegyzéseknél még nem sejthette, hogy néhány nap múlva sorsfordító események szemtanúja és krónikása lesz. A naplót nemrég hozták nyilvánosságra, az Alföldi Nyomdában 550 példányt nyomtattak belőle, hogy október 23-án a kollégium diákjai kezükbe foghassák.

A naplót péntek délután dr. Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményeinek igazgatója mutatta be a kollégium Oratóriumtermében.

A kiadvány annak az A4-es méretű, lila borítós, francia kockás füzetnek a mása, ami a korabeli egységes taneszköz volt a közoktatásban. Zsoldos János gyöngybetűkkel írt sorai tisztán olvashatóak, a szerkesztők azonban nyomtatva is mellékelték a fiú beszámolóit. A napló tartalmazza az ’56-os osztálytablót, újságcikkeket, valamint a diák portréját. füzet azért is meghatározó jelentőségű, mert

eddig ebben a témakörben mindössze két diáknapló került nyilvánosságra, mindkettőt általános iskolás budapesti gyerekek írták.

A Debreceni Református Kollégium gimnáziuma abban az időben az ország minden tájáról fogadott diákokat, osztályidegeneket, kitaszítottakat egyaránt. Zsoldosék tizennégyen voltak testvérek, az 50-es évek elején elvették szüleik földjét, menekülniük kellett. A családból hárman kerültek a kollégiumba, ahol János a rádiószakkör tagja volt. Ezért képben volt az aktuális eseményekkel, történéssekkel kapcsolatban.

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma diákjának magánirata olyan kordokumentum, mely a történeti kutatásnak is fontos forrása lehet.Az 1956-os forradalom debreceni eseményei több tekintetben is megelőzték az országos fejleményeket, ami máig nem tudatosodott eléggé a közvéleményben. A szerző a korabeli sajtótermékeket és röpiratokat is gyűjtötte, amelyeket a naplójában gondosan összehajtva őrzött meg. A kiadásban a Napló szövegének átiratát a naplófüzet hasonmás kiadása követi, s ebben helyet kaptak az ötvenhatos dokumentumok is.

Különös sorsa ennek a kiadványnak, hogy évtizedek múltán az 1956-os forradalom debreceni és közelebbről református kollégiumi történéseinek hiteles tanúja lett, mivel arról szól, hogyan élte át a történelemformáló eseményeket egy tizenhét éves diák.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában