Interjú

2021.09.11. 15:30

Klem Viktor: „Ha tíz ember sem találkozhat, előbb-utóbb a színház megszűnik létezni”

A debreceni színművész a pandémiás időszak szülte kreatív energiáit a színpadon is kamatoztatja.

Forrás: Klem Viktor-archív

Klem Viktor nemrég a Naplónak adott interjút, melyben szó volt színházról és annak hiányáról, fesztiválgyőztes monodrámájáról, a Nagybőgőről, de megtudtuk azt is, hogy miről szól új mozifilmje, a Post Mortem című horrorfilm. A sokoldalú debreceni kötődésű színművészt több műfajban láthatjuk ősztől a színpadon, szülővárosához közel először szeptember 17-én, a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál kiállt bele a pusztába a Nagybőgős szerepében.

Gyakran adnak hírt önről, nyilatkozni azonban jóval ritkábban hallhatják a cívisvárosban. Mi ennek az oka?

Tizenhat éve az Ady Endre Gimnáziumban érettségiztem, Debrecenben. Sok fiatalkori emlékem köt érzelmileg Debrecenhez. Jólesik, mikor mostanában valamelyik megyei médiafelületen Debrecen büszkeségeként tüntetnek fel, de leginkább az hoz lázba, ha a városban vagy a környékén léphetek fel. Most épp egy nagyon különleges performanszra készülök. Elővettük és felfrissítettük a korábban Monodráma Fesztivál fődíjas A Nagybőgő című egyszemélyes darabot, amit nem kevésbé unikális helyszínen, mint a kultikus hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál, a Csárdakertben adok elő. Ez Patrick Süskind 1981-es – eredetileg hangjátéknak írt – színdarabja. Harminc évvel ezelőtt Darvas Ivánnal láthatta a publikum. Én 2015-ben mutattam be, aztán pár évig pihentettem a filmes elfoglaltságaim miatt. Most felújítva, új lendülettel, progresszív helyzetekbe hozzuk a darabot, adott esetben a Hortobágyon, a Kilenclyukú híd lábánál, a csillagos ég alatt. Ez dramaturgiailag azért lesz érdekes, mert a sztori szerint egy hangszigetelt szobába zárt, magányos ember monológját hallhatjuk, ám ezúttal majd a szabadban, a puszta közepén osztja meg a nézőkkel minden élményét. Az, hogy létrejön az esemény és a nézők számára ingyenes lehet, részben a saját ambí­cióm is volt, de elsősorban Jakab Ádám, Hortobágy polgármesterének kulturális elhivatottságának az eredménye. Ádám fiatalos lendülettel, sokéves színházi tapasztalattal munkálkodik azon is, hogy Hortobágy kulturális életébe új lendületet és sokszerűséget injekciózzon. Nem titok az sem, hogy húsz éve a legjobb barátom.

Fotó: Klem Viktor-archív

A pandémia időszakához kötött veszteségekről sokat hallunk, de arról ritkábban, hogy hogyan lehetett művészként a vészterhes időkben konstruktív energiákat generálni.

Ez a kényszerpihenő a mi szakmánkban is mindenkit próbára tett. A színház, rituális formájából adódóan ugyanis olyan speciális műfaj, amelynél a közvetlen emberi találkozás kikerülhetetlen. Hiába próbálkoztunk sikeres streamelt előadásokkal, videóperformanszokkal. Az az élmény, amikor a nézőnek a saját szemének kell hinnie, amikor a színészektől közvetlenül a saját fülével közvetít az agyának hanghullámokat, amikor minden érzékszerve jelen időben és adott térben aktív: az pótolhatatlan. Ez a különleges hatás semmivel sem felülírható. Ha tíz ember sem találkozhat egy adott térben, a műfaj megszűnik létezni. Ez az a próbatétel, amin a szakmánk több mint egy évig keresztülment. Ám minden mélypont ellenére rengeteg energiatöbbletet és új ambíciókat is szült bennem ez az időszak.

Csaknem egy éve várjuk, hogy láthassuk a Post Mortemet, melynek hazai premierje a pandémia miatt elmaradt. Mikor kerülhet a hazai mozikba?

A várakozás és a nézői érdeklődés azért is élénk, mert filmtörténeti momentum, magyar filmtörténeti mérföldkő is ez: a Post Mortem az első nagy költségvetésű magyar horrorfilm. A pandémia miatt aktuálissá vált történelmi helyzetben, az első világháború után, a spanyolnátha pusztításának idején játszódik a film. A történet egy fiatal férfiról szól, aki katonaként túléli az első világháborút, és a halottfotózást kitanulva folytatja a háború után az életét. Ám egy olyan magyar faluba viszi a sors, ahol kísértetek nehezítik meg az életet. Egy egész falu összefogására van szükség ahhoz, hogy a már-már őrületig fokozódó kísértetjárásnak véget vessenek. 2019 tavaszán fejeztük be a forgatást, a film 2020 nyarán el is készült, azóta óriási nemzetközi fesztivál­utat tett meg. Egy év alatt csaknem húsz nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, sok díjat el is hozott, nekem is sikerült egyet bezsebelnem, a spanyol Sombra filmfesztiválon a Legjobb színész díját kaptam júniusban. Tavaly november óta várjuk, hogy a hazai mozikba kerülhessen a produkció, de ezt a feszült és elhúzódó várakozást nem csak a mi filmünk alkotói és rajongói szenvedik el. Sok magyar produkció várt premierre a közelmúltban, és május óta a forgalmazók nagyon leterhelt és hősies munkát végeznek. Bergendy Péter közel tíz éve vár a Post Mortem elkészítésére és a megjelenésére.

A Post Mortem borújával szemben, derűsebb előadásban is láthatja ősztől a közönség. Trokán Nórával bemutatták a Múviláv című zenés darabot, melyet Ön rendezett, és játszik is az előadásban.

Egy zenés-filmes-színházi estet álmodtam meg, még évekkel ezelőtt. Egy olyan előadásról vizionáltam, amelyben több műfaj találkozik egyetlen eseményen. Kicsit film, kicsit koncert, kicsit revü, nagyon színház, így végül a Múviláv címet kapta a produkció. Trokán Nórával egy egész estét átívelő történetben játszunk a színpadon és mozivásznon, a talpalávalót, illetve a jelenetek muzsikáit pedig a Swing á la Django zenekar húzza. Bár a bemutató és az előadás otthona Budapesten lesz, vidéken is szeretnénk játszani majd az őszi premier után.

Fotó: Klem Viktor-archív

Debrecenben is?

Töretlen szándékom, hogy minden olyan előadás vagy film, amelyben játszom, a lehető legközvetlenebb módon eljusson a debreceni nézőkhöz is. Szívesen vettem részt például A Viszkis című film debreceni közönségtalálkozóján, és pár éve színházi vendégjátékkal is hazatérhettem, szeptember 17-én este pedig várjuk Hortobágyon, a Csárdakertben a debreceni közönséget is.

Szakál Adrienn

Névjegy

Név: Klem Viktor Dávid

Született: 1987. január 18. (34 éves), Debrecen

Pályafutása

Iskolái

Színház- és Filmművészeti Egyetem

Debreceni Ady Endre Gimnázium

Film- és televíziós szerepei

Apacsok (2010)

Casino (2011) – Sanyi

Mindenből egy van (2011–2016) – Konrád Dani

Hacktion Újratöltve (2012–2014) – Kornél

Veszettek (2015) – Joci

A mi kis falunk (2017) – Rendőr

Csak színház és más semmi (2017–2019) – Topor Máté

Árulók (2017) – Gábor

A Viszkis (2017) – Bota Géza

BÚÉK (2018)

Kölcsönlakás (2019) – Henrik

Váltságdíj (2019)

Ízig-vérig (2019) – Peti

Mintaapák (2019–2020) – Dr. Bartha Szabolcs

Post Mortem (2021) – Tomás

A hentes (2021) – Krisztián rendőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában