fotókkal

2021.09.11. 20:20

Ez nem egy sokadik városi múzeum: átadták a Hajdú Látogatóközpontot Vámospércsen

Minden korosztálynak nyújt valamit.

Fotó: Kiss Annamarie

Nem túlzás azt állítani, hogy történelmi pillanatot élünk városunk históriájában a Hajdú Látogatóközpont, azon belül is a kiállító- és bemutatóterem, a kézműves iparház és hétpróbás kalandpark létrejöttével

– jelentette ki Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere szombaton, a hajdúhagyományokat és Bocskai István korát bemutató látogatóközpont átadóünnepségén.

– Tudtuk, hogy csakis egy hajdútörténeti intézmény lehet számunkra a múlthoz vezető iránytű. Annak záloga, hogy a hajdúhagyományokat átmenthessük a jövő számára. Rajtunk is múlik, minden egyes vámospércsin, hogy száz év múlva egy jelen pillanatban még nem látható, csak sejthető Európában meg tudunk-e maradni – jegyezte meg. Mint mondta, napjainkban a hajdúság nem csupán egy földrajzi elnevezés, hanem hajdúhagyományokat ápoló kulturális identitás kifejeződése, a regionális öntudat jelölője, nem utolsósorban pedig jól gondozott márkanév. Ménes Andrea hangsúlyozta, egy régi törekvés valósult meg a látogatóközpont létrejöttével, amely minden generáció számára felkínálja az ismeretszerzést.

„Egyedi intézmény jött létre, nem egy sokadik városi múzeum, hanem a nagybetűs családi múzeum, ami vegyíti a múlt gazdagságát és a jelenkor technikai újításait. A múzeum a kézműves házzal, a kalandparkkal többórás elfoglaltságot jelent majd az iskolai csoportok és a családok számára is”

– tudatta.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, Vámospércsen soha semmi nem történik véletlenül, egy jól felépített polgármesteri program egyik állomása a látogatóközpont létrejötte. Méltatta, hogy a településvezetésnek kiemelten fontos a nemzettudat, az ország szeretete, a hagyományőrzés és a saját identitás megragadása, erre pedig most különösen nagy szükség van.

Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke szerint a Bocskai- és a hajdúkultusz biztos alapot nyújt arra, hogy a 21. században ilyen múzeumok jöhessenek létre. Mint mondta, ma már nem elég a történelmet olvasni, az interaktív kiállítások segítségével át is éljük azt. Elmondta továbbá, hogy a megyei önkormányzat is csatlakozik a hajdúmúlt értékeinek megőrzéséhez:

Bocskai-kori szablyát készíttet, melyet a településeknek adományoz majd az összetartozás jegyében.

A látogatóközpont létrehozására egy régi épületet újítottak fel 122 millió forintos európai uniós támogatásból. A kiállítótérben interaktív információs pult ad áttekintést a hajdúság eredetével, társadalmi hovatartozásával foglalkozó forrásokból, de látható többek között a hajdúk közös címere, fegyvertár, idővonal. A kézművesudvar múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is helyet biztosít, míg az épület mellett található tematikus játszótéren a gyerekek 7 játékos elemből álló próba segítségével bizonyíthatják, hogy kiváló hajdú válhat belőlük.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában