centenáriumi hangverseny

2021.08.10. 20:00

Különleges koncerttel emlékeznek Cziffra Györgyre a debreceni főtéren

Augusztus 15-én a Debreceni Ünnepi Játékok részeként, a Klasszikusok Éjszakája fő eseménye a Cziffra György emlékére rendezett koncert lesz. A világszerte ismert zongoraművész születésének századik évfordulóján – melyet a magyar kormány emlékévvé nyilvánított – a Kodály Filharmónia mellett olyan nagy nevek, mint Vigh Andrea, vagy Balázs János is közreműködnek majd – derült ki az eseményről szóló keddi sajtótájékoztatón.

Klasszikusok Éjszakája sajtótájékoztató

Fotó: Kovács Péter

Nem mindennapi esemény részesei lehetnek a vasárnap 20.30-kor kezdődő Koncert Cziffra György emlékére című hangverseny résztvevői. A Debreceni Ünnepi Játékok részeként megvalósuló rendezvényről és annak kulturális hátteréről is szó esett a kedden megtartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Kovács Péter

Nagyszabású elképzelés

– A nemzeti és a huszadik századi egyetemes kultúra fontos szereplőjeként tekintünk Cziffra Györgyre, előtte tiszteleg ez az esemény, mely a néhány éve indult Klasszikusok Éjszakája programjainak részét képezi. A zongoraművész emlékévévé nyilvánították 2021-et, a koncert helyszíne, és azt gondolom, a fellépők is mutatják, centenáriumhoz méltó esemény lesz. A komolyzene mindig ünnep – hangsúlyozta Puskás István, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója, művészeti vezetője hangsúlyozta, a Debreceni Ünnepi Játékok először valósul meg. Egy olyan nagyszabású elképzelés, ami a magas művészetek térképére rajzolhatja, rajzolja Debrecen városát.

Vadász Dániel, az ünnepi játékok fesztiváligazgatója elmondta, remélhetőleg egy új fejezet nyílhat Debrecen kulturális életében.

„Eddig is nagyon aktív, virágzó volt itt a kultúra, ehhez szerettünk volna hozzáadni a Debreceni Ünnepi Játékok megszervezésével, erősítve egymást a Klasszikusok Éjszakája, vagy akár a virágkarnevál gondolataival”

– hangsúlyozta, hozzátéve, a határok közelsége is egyfajta felelősséget jelent, hogy ebben a régióban és megyében minél több, kulturális találkozásra nyitott polgárt szólítsanak meg. A fesztiváligazgató beszédében kiemelte, a magyar nyelv és annak ápolása szintén kiemelt jelentőségű feladat.

Fotó: Kovács Péter

Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője elmondta, örül, hogy megannyi alkotóművész után egy előadóművésznek állítottak emlékévet.

„Szükség van példaképekre, ikonokra. Manapság egyre több a giccs, a tévikon, így fontosak az olyan emberi tehetségek, mint amilyen Cziffra György, akinek a zongoratechnikája az egyik legnagyobb csoda volt”

– emelte ki. A zongoraművész boldog, hogy közönség előtt játszhatnak majd, a szabadtér segít közelebb vinni a komolyzenét az emberekhez, ami szerinte igazi misszió, a belső érzelmi gazdagság erősítése.

PSZ

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/nagyszabasu-kulturalis-fesztival-veszi-kezdetet-debrecenben-5536877/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában