Születésnap

2021.08.13. 11:47

Az Ifjúsági Világzenekar együtt lélegzik Vásáry Tamás dirigálása alatt

A világhírű zongoraművész, karmester az egyik legfontosabb feladatának a fiatal zenészek zenekarrá kovácsolását tartja.

Fotó: DE-ZK

Vásáry Tamásnak ezért is szívügye a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar felkészítése az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárókoncertjeire – áll a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának közleményében.

„Vallom, hogy az együtt muzsikálást tanulni kell. Egy zenésznek szavakkal is mindent el tudok magyarázni, úgy hogy a végeredmény tökéletes legyen.

A fiatalok zenekarrá kovácsolásában az a legnagyobb kihívás, hogy meg kell őket tanítani arra, hogy egyszerre figyeljenek a kottára és a karmesterre, sőt együtt kell lélegezniük, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Eddig, ez úgy érzem, mindig sikerült, hiszen a közönség minden alkalommal állva tapsolt az elmúlt évek világzenekari koncertjein” – nyilatkozott a 88. születésnapját ünneplő Vásáry Tamás.

Vásáry Tamás | Fotó: DE-ZK

A karmestert a minden évben megújuló világzenekar az augusztus 11-ei összpróbán köszöntötte fel, majd kollégái, barátai körében, gyermekkora legkedvesebb helyszínén, a zeleméri Baltazár Dezső Kúriában ünnepeltek, melyet a karmester nagyapja, Baltazár Dezső református püspök építtetett.

„Hatalmas meglepetés volt számomra, hogy titokban erre a mesebeli helyszínre szervezték a születésnapomat. Ez egy olyan hely nekem – távol a világ zajától –, mintha egy másik bolygón lennék, ahol mindig béke és nyugalom fogad. Gyermekkorom legboldogabb éveit itt töltöttem. Amikor emigrációban voltam, mindig honvágy fogott el, ha a kastélyra és az azt körülvevő gyönyörű környezetre gondoltam” – mesélt emlékeiről a karmester.

Csoportkép a születésnapon | Fotó: DE-ZK

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 2021. augusztus 5-18. között 20. alkalommal ad helyet az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának, melyen szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok vehetnek részt. A 16 nemzet fiataljait vonzó rendezvény része a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar zenekari kurzusa Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával.

Az augusztus 5-15. között zajló próbaidőszak alatt a koncertek műsorát szólampróbákon, valamint Vásáry Tamás vezényletével zenekari összpróbákon tanulja meg az együttes. Betanító karmester Bolyky Zoltán és Daru Andrea. A rendezvény zárásaként a zenekar három hazai helyszínen lép fel. Augusztus 16-án a Pesti Vigadó Dísztermében jótékonysági koncertet adnak, majd két ingyenes koncertet:

augusztus 17-én a debreceni Kölcsey Központban,

illetve augusztus 18-án a Hősök terén, amelyet Európa minden országába streamelnek.

A hangversenyek az Európai Tanács programsorozatának részét alkotják.

A nagy érdeklődésre való tekintettel online is követhetik az érdeklődők a hangversenyt ezen a linken.

Az előzetes regisztrációhoz kötött rendezvényre már nem lehet karszalagokat kapni, csak azok nézhetik meg a koncertet, akik korábban jelezték részvételi szándékukat.

A szervezők azt kérik, hogy aki eddig nem tudott regisztrálni az eseményre, lehetőség szerint online kövesse a világzenekar fellépését.

A műsor

Edvard Grieg: Peer Gynt I. szvit Op. 46

Kodály Zoltán: Háry János szvit

vezényel: Bolyky Zoltán

Ludwig van Beethoven: VII. szimfónia (A-dúr, Op.92)

vezényel: Vásáry Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában