fotókkal

2021.07.28. 07:30

Restaurálják a híres debreceni Csokonai-mozaikot

Berki Viola hatalmas kompozíciója a Kölcsey művelődési központ lebontása óta a kiskunhalasi múzeum raktárában van.

Fotó: Thorma János Múzeum-archív

A lebontott Kölcsey művelődési központ színházának egykori látogatói minden bizonnyal emlékeznek arra a nagy műalkotásra is, ami a létesítmény előterét díszítette. Ezt a színes mozaikot Berki Viola készítette, és az intézmény lebontásáig lehetett egyben megcsodálni.

A művész neve és művei legutóbb Derecskén kerültek ismét előtérbe annak köszönhetően, hogy a 25. Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep július 12-i megnyitása alkalmából az ő kompozíciói közül is kiállítottak csaknem ötvenet. Ekkor a gyűjtők katalógust és a képeit ábrázoló képeslapokat is beszerezhettek, melyek között a híres debreceni mozaik reprodukciója is újra látható. Ezekből is egyértelműen kiviláglik, hogy a Kölcsey művelődési központ gyönyörű Berki-mozaikján rendkívüli részletgazdagságban és színvilággal elevenedett meg Csokonai Vitéz Mihály alakja, valamint a történelmi kora és a költészete.

A Csokonai Fórumban?

A Napló ezek kapcsán is érdeklődött a debreceni polgármesteri hivataltól arról, hogy hol és milyen formában van most a lebontott Kölcsey művelődési központ színházi nagyméretű mozaikja, s esetleg van-e olyan terv, hogy ezt a páratlanul szép mozaikot most a Csokonai Fórum falán helyezik el? Az önkormányzat válasza rámutat: „Berki Viola Munkácsy-díjas, Érdemes művész, kiskunhalasi származású festőművész 1983-ban készítette a Méla Tempefői című hatalmas – 60 négyzetméter felületű –, muránói üvegmozaik képet. A Kölcsey művelődési központ 2003-as lebontása után az alkotás elkerült Debrecenből. A kép a Magyar Állam tulajdona, a vagyonkezelői jogot a kiskunhalasi önkormányzat gyakorolja.”

Megtudtuk azt is, hogy

a mozaik jelenleg a kiskunhalasi Thorma János Múzeum raktárában található, s restaurálásra vár. A debreceni polgármesteri hivatal bízik abban, hogy a restaurálást követően – a művésznő más alkotásaival együtt – méltó emléket állít majd Berki Viola munkásságának. A Csokonai Fórumban az épület belsőépítészeti kialakítása miatt sem lenne lehetséges a mozaik kiállítása.

Történelmi, irodalmi témák

Berki Viola festőművész, grafikus 1932. május 5-én született Kiskunhalason, majd a Képzőművészeti Főiskolán 1958-ban végzett festő szakon. A mestere Fónyi Géza volt. Katalógusa életrajza szerint a művészete kiteljesedésében nagy szerepet játszott a családjuk közeli rokona, Thorma János festőművész is. Gyermekkori élményei, a főiskola jeles művésztanárai, a szentendrei művészek hatása és a saját tapasztalatai 1963-ra összetéveszthetetlenül egyedi, karakteres művészi formában öltöttek testet.

1968-ban egy kerámiafal megrendelésétől indíttatva sajátította el a kerámiakészítés alapjait, amely tudás nyomán az 1960-as évek végén készített kerámiák a Berki-életmű üde színfoltjává váltak. 1970 és 1987 között hat monumentális köztéri alkotást készített (2-2 pannó, kerámiafal, mozaik), melyek a történelmi, irodalmi témák jelenetsorokkal történő ábrázolása, a magyar népművészet eredetiségét és formatisztaságát idézik.

Irónia, groteszk hangvétel

Festményeiben szabadon merített a mesék, mítoszok, irodalmi alakok és történelmi hősök bőséges kincsestárából, újrateremtve őket színekkel, formákkal. Az általa választott egyéni formanyelve nélkülözi a sablonos képalkotási megoldásokat, a megszokott arányrendszert, a perspektíva törvényeit, párosulva az élénk, merész színkezeléssel. A valóság és a fantázia különös keveredése ez, melyhez a festő iróniája, groteszk hangvétele társul.

1998-ban 138 művét adományozta Kiskunhalas városának, melyek a Thorma János Múzeum képzőművészeti gyűjteményébe kerültek. Állandó kiállítása 2014-ben nyílt meg az intézmény Berki Galériájában. A képzőművész, Berki Viola 2001. március 26-án hunyt el.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában