múzeumok éjszakája

2021.06.28. 08:45

Százéves múltat idéz a tízéves falumúzeum Nyírmártonfalván

Felbecsülhetetlen helytörténeti kincset őriz a nemrégiben felújított falumúzeum.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A múzeumok éjszakájának programsorozatához kapcsolódóan június 26-án immár hivatalosan is átadták az érdeklődők számára Nyírmártonfalva gyöngyszemét, a település központjában található, tíz évvel ezelőtt alapított, s nemrégiben felújított falumúzeumot. A múzeum alapítása, a gyűjtemény összeállítása a Kék-Nefelejcs Hagyományőrző és Kulturális Örökségvédelmi Egyesület tagjai, valamint Vitéz Almási Sándor elnök munkáját dicséri. A megnyitó résztvevőit Filemon Mihály polgármester köszöntötte, majd az egyesület elnöke Tamási Áron gondolatait idézte az egybegyűlteknek.

Filemon Mihály és Almási Sándor tárlatvezetést tartott a Korompainé Mocsnik Mariannának | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A múlt értékeit őrizni kötelesség

– „Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született” – írta Tamási Áron. Oda születtünk egy nemzethez, egy országhoz, városhoz vagy faluhoz, s a gyökereink mindig oda húznak vissza. Így van ezzel minden Nyírmártonfalván született ember is. Nagyon fontos, hogy elődeink emlékeit megőrizzük az utókor számára, és kiállítsuk, hogy bármikor látható, idézhető legyen. A múlt iránti tiszteletünk miatt született tíz évvel ezelőtt a falumúzeum alapításának gondolata is. Gyökereinket jelentő, egykoron itt élt elődeink múltját, tárgyi, írásos vagy fotón megelevenedő múltját idézi a tájház valamennyi zuga – hangzottak Almási Sándor szavai, aki azt is elmondta, hogy a felújítással és az épület bővítésével nemcsak múzeumot, de egyben közösségi teret is szerettek volna kialakítani, ahol az egyesület tagjain kívül bármilyen jó szándékú közösség megtalálhatja a szabadidő hasznos eltöltésének, vagy a közösségi élmény valamilyen formájának megélését.

Filemon Mihály, Korompainé Mocsnik Marianna, Almási Sándor | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Főhajtás az elhunytért

Filemon Mihály polgármester megköszönte azoknak a munkáját, akik a tízéves falumúzeum kialakításában a kezdetektől fogva nagy erőkkel dolgoztak. Elismerést kapott Vitéz Almási Sándor egyesületi elnök, Asztalos János, Nyári István egyesületi tag. Szomorú végszó volt a polgármester részéről az utolsó ajándék, amit annak a Puskás Tibornak szeretett volna átadni, aki az ünnepség délelőttjén adta vissza lelkét a teremtőnek. A résztvevők egyperces néma főhajtással tisztelegtek emléke előtt. A rendezvény további részében Koleszár Árpád és Koleszár Ferenc íjászbemutatóját tekintették meg a jelenlévők, majd mindenki szabadon barangolhatott a falumúzeum szobáiban.

Ternyei Istvánné, Kósa Sándorné | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Tárlatvezetés a múltról

A megnyitón részt vett Korompainé Mocsnik Marianna muzeológus, a Kelet-Magyarországi Tájházak Szövetségének elnökségi tagja is, aki elismeréssel szólt a gyűjtemény értékéről, majd Almási Sándor és Filemon Mihály vezetésével nagy örömmel járta végig a termeket is.

A helyi születésű Ternyei Istvánné és Kósa Sándorné először a tisztaszobát keresték fel, hisz több családi bútordarabot, textíliát, többek között ágytakarót ajándékoztak a falumúzeumnak. Ternyei Istvánné nagypapája, Mosolygó József első világháborús fotója előtt is elidőzött egy darabig, míg idézte gondolataiban a múltat. Czirják Lászlóné, Nagy Istvánné, Surányi Józsefné szintén nagy érdeklődéssel és múltidéző izgalommal barangoltak a termekben, pedig számukra egyáltalán nem voltak ismeretlenek az ott kiállított tárgyak és egyéb emlékek. A megnyitón résztvevőket bográcsban főtt vacsorával vendégelték meg, majd szabadtéri filmvetítésen vehettek részt az érdeklődők a múzeumok éjszakáján Nyírmártonfalván.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában