Egy 49 éves barátság margójára

2021.06.09. 17:43

Megnyílt a 49 című tárlat a DAB Székházban – fotókkal

A kiállítást Buka László festőművész és Rácz Zoltán építészmérnök közösen jegyzik.

Fotó: Kovács Péter

A kiállítás megnyitóján Páles Zsolt akadémikus, az MTA DAB elnöke köszöntötte a megjelenteket.

- Az elmúlt másfél évben nélkülöznünk kellett a kulturális eseményeket. Az, hogy a művészek nem találkozhatnak a közönségükkel, az nagy fájdalom. Most szerencsére egyenesen kettős tárlatot nyithatunk meg, ez külön öröm számomra – mondta. A megnyitón továbbá Nagy Tamás, aki már évtizedek óta ápol jó kapcsolatot a kiállítókkal, a sokéves barátság mérföldköveit elevenítette fel.

Élővilág és megálmodott tervek

- Huszonegyedik éve dolgozom a Hortobágyon egy művésztelepen, tanyavilágban. Az alföldi élményekből táplálkoznak azok a képek, amelyek a kiállításon most láthatóak. Elemi szinteken történő megjelenések, látható a képeken többek között a domb, a kunhalom, a határtalan ég, a napkelte vagy a távolban látható hegyek. Megjelennek továbbá állatok, madarak, emberek. Az ottani lét, a nyugalom visszaköszön a képeimen – mondta el lapunknak Buka László, hozzátéve, egy alkotást édesapja, Buka Károly amatőr festőművész tiszteletére állított ki.

Rácz Zoltán építészmérnöktől megtudtuk, mostanra éppen annyi általa tervezett épület áll, mint amennyi megvalósulatlanul terve a fiók mélyén lapul.

- A kiállítás jó lehetőség arra, hogy megmutassam ezeket az el nem készült terveket is, hiszen számomra ezek is ugyanolyan kedvesek, mint azokat amelyeket az emberek az utcán látnak épület formájában. Látványterveket, épületfotókat és videókat is hoztam a tárlatra. Az épületeket szobrokként kezelem, és talán festőbarátom hatására a színeket is szívesen alkalmazom. Most ide életem első szobrát is elhoztam – mondta.

A tárlat a DAB Székhában látogatható egy hónapon keresztül, június 9-től július 5-ig, a hatályos jogszabályoknak megfelelően felnőtteknek védettségi igazolvánnyal. BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában