Évszázados múltunk őrzői

2021.02.27. 13:29

A Rozsnyai Gyűjtemény több mint helyi érték

Az ezernél is több darabból álló kerámiagyűjtemény jelenleg az ország egyik legjelentősebb néprajzi magángyűjteménye.

Fotó: Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény – Kővári Krisztián

Ez a kollekció a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár fontos eleme. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megjelent a Rozsnyai Gyűjtemény 47 oldalas tárlatismertetője Vezető a gyűjtemény állandó kiállításához címmel. A járványhelyzet miatt a gyűjtemény jelenleg nem látogatható, viszont annak elmúltával ismét kinyit a bemutatóhely.

A muzeális gyűjteményt őrző épület bejárata | Fotó: Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény – Kővári Krisztián

A ketesdi gyűjtemény bővítése

A magángyűjtemény a klasszicizáló stílusú Irinyi utcai Lédig-kúria műemléki környezetében található, ahol 1998 óta a református egyház szeretetháza működik. 2002-ben pályázati támogatással, hasonló stílusjegyekkel több kiegészítő apartmansor épült, és 2010-től ezek egyikének alagsorában nyertek elhelyezést a rendkívüli értékkel bíró műkincsek. A gyűjteményt a Rozsnyai család fiatal tagja, dr. Rozsnyai István gyógyszerész hozta létre.

Dr. Bihari Horváth László, a gyűjtemény egykori vezetője erről így írt: „Ennek törzsanyagát egy kisebb – festett bútorokból, kerámiákból, hímzett textilekből, viseleti elemekből, háztartási eszközökből álló – egység képezte, melyet még dr. Rozsnyai István apai nagyanyja, Máté Katalin állított össze a kalotaszegi Ketesden. E lokális jelentőségű együttest dr. Rozsnyai István az 1990-es évek közepén bővíteni kezdte. A fiatal gyűjtő figyelme egyre inkább a népi kerámiára irányult, gyűjtőterülete pedig a Kárpát-medence egészére kiterjedt. A lokális gyűjteményből így csakhamar országos jelentőségű tematikus kerámiagyűjtemény lett, amely jelenleg Magyarország egyik legjelentősebb néprajzi magángyűjteménye.”

Az állandó kerámia-kiállítás a Kárpát-medence hagyományos, népi fazekasságának legszebb termékeit mutatja be. A kiállítás földrajzi, területi tematikájú: minden tárolóban egy-egy fazekasközpont anyaga látható. Különösen értékesek a Kalotaszeget is ellátó zilahi és tordai központok edényei. Reprezentatív darabjai láthatók az észak-erdélyi és a székely kerámiáknak, valamint a barcasági szász és a bánffyhunyadi magyar kályhásmesterségnek is.

Barcasági szász edények | Fotó: Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény – Kővári Krisztián

Jurták és közösségi terek

Az időszaki kiállító teremben évente 3-4 változatos tematikájú kiállítást rendeznek, ahova szeretettel látogatnak el a helyi és környező települések érdeklődői, diák csoportjai. Az intézmény megalapítása óta kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, az élmény,- és múzeumpedagógiai foglalkozásokra, amelyek révén remélhetőleg a mai generációk tagjaiból érdeklődő, tájékozott, a kultúrára nyitott múzeumlátogató felnőtt válik. A múzeum udvarán, az intézményhez szervesen kapcsolódik a 33 fő elszállásolására alkalmas Bihari Jurtatábor, ahol avarkori mintára készült hatszemélyes jurtákban és esztétikus közösségi tereken tölthető el a szabadidő, nyári tábor vagy többnapos osztálykirándulás.

Az intézmény hagyományőrző tevékenysége a pandémia körülményei között is megtalálta a lakossághoz vezető utat, mint például a játékos helytörténeti vetélkedő, betlehemi kocsikázás, vagy legutóbb a farsangi csinnadratta körmenet.

„Intézményünk bemutatja népünk évszázados múltját, örömét, bánatát, humorát, életteli, színes világát megörökítő tárgyait, melyek nem csupán matériák, sokkal többek annál: nemzetünk igazi kultúrkincsei. A gyűjteményt szeretettel ajánljuk minden leendő, és visszatérő látogató számára!”

– írják a Rozsnyai Gyűjtemény munkatársai.

Turóczi Barnabás

Borítókép: Kővári Emese, a gyűjtemény vezetője a dísztányérokat mutatta be a látogatóknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában