fotókkal

2020.10.24. 19:56

Debreceni ősz: táncvigalom, dínom-dánom a téren

Újabb állomásához érkezett a Debreceni Őszi Fesztivál. Szombaton, a Dósa nádor téren különféle portékák, tánc és zene kapott főszerepet.

Fotó: Kiss Annamarie

A Tárkány Művek és a Bürkös Zenekar muzsikált a téren, ha pedig van muzsika, akkor tánc is, erről a Debreceni Népi Együttes gondoskodott.

Október 20. Szent Vendel napja, akit a jószágtartó gazdák és a pásztorok védőszentjeként tisztelnek. E napon a gazdák és pásztorok jószágot nem fogtak munkára és nem hajtottak vásárra sem, ehelyett az általuk készített használati és dísztárgyakat kínálták eladásra, melyeket ezen a napon is megcsodálhatunk majd.

Október 25. évszázadokig az ikerszentek ünnepe volt. A legenda szerint a Kr.u. 287 körül vértanúhalált szenvedett szentek cipészként keresték kenyerüket, ezért védőszentjükként tisztelik őket a foltozóvargák, bőrkesztyű- és cipőkészítők és a bőrdíszművesek, akiknek mai utódaival szintén találkozhattunk a Dósa nádor téren.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában