rengeteg látogatóval

2020.10.12. 11:58

Csapraverték a darusörös hordót Böszörményben

Bemutató és ismeretterjesztés – a darumadár körül forgott az élet a Hajdúsági Múzeum udvarán.

Fotó: Zöld kör

Október második vasárnapján a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum udvara adott otthont, a Zöld Kör által szervezett Hajdúsági Daruünnep elnevezésű családi rendezvénynek, amelyre napközben közel félezer látogató volt kíváncsi.

Batikoltak, madarat lestek

A pásztor hagyományok ápolása és természetvédelem jegyében összeállított program, az ekkortájt a hajdúsági mezőváros határát nagy tömegben ellepő kecses, de ugyanakkor a rejtélyes északon fészkelő gázlómadár szeretetére és tiszteletére kívánta a figyelmet irányítani. A programok sorát debreceni gólyalábasok (erre az alkalomra megnevezésüket darulábasokra keresztelve), majd a helyi mazsorett csoport és a Bocskai Néptáncegyüttes műsora nyitotta, ahol az utóbbihoz a talpalávalót a Bakator zenekar biztosította. Akik a hagyományos pásztor egytálétel – a slambuc –, valamint a rendezvényen debütáló helyi kézműves felnőttital, a Daru Sör csapraveresével egybekötött gasztrobemutató alatt is muzsikáltak az egybegyűlteknek.

Délután az ismeretmegosztáson volt a hangsúly, ahol előbb Bácsi István pásztormúlt kutató foglalta össze a darutollal kapcsolatos régmúltbéli, ma már érdekességnek számító ismereteket. Majd Szilágyi Attila ornitológus egy diaképes prezentáció keretében beszélt a darumadárral kapcsolatos tudnivalókról, különös tekintettel madarunk hortobágyi vonulási mozgalmáról.
Fotó: Zöld kör

Az ünnepre látogató gyermekek és szüleik számos foglalkoztató és készségfejlesztő foglalkozás közül választhattak a rendezvény teljes ideje alatt. Így daru motívumos szatyrot batikolhattak, madárodút barkácsolhattak, fecskefészket agyagozhattak vagy csak egyszerűen a Hortobágyi Nemzeti Park ökojátszóházában csiszolhatták tudásukat, vagy szélesíthették ismereteiket a Natura 2000 ökológiai hálózatról a Zöld Kör sátrában. A csapadékmentes szabadtéri eseményt a Kuckó Művésztanya darukomédiája zárta a városban, amelyet egy hamisítatlan őszi alkonyati darubehúzás megtekintés követett a balmazújvárosi határban. Ide több mint húsz gépkocsival utazhattak egyénileg az érdeklődők, a szervezők terepjáróját követve. Minderről Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke tájékoztatta a Naplót.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában