műértés

2020.08.03. 18:58

Országos kritikaíró pályázaton lett dobogós egy debreceni egyetemista

Véget ért a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának támogatásával, a Jövő Művészetéért Alapítvány által indított kritikaíró pályázat, melynek végeredményét a napokban hirdették ki. A legjobbnak ítélt írások nyomtatásban is megjelennek.

Fotó: unideb.hu

Az ifjú zeneértő tehetségek felkutatására indult el júniusban a kritikaíró pályázat, melyre összesen tizenkét felsőoktatási hallgató jelentkezett – írja a hirek.unideb.hu. Érkeztek kritikák Budapestről, Győrből, Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is. A Debreceni Egyetemről három diák küldött kritikát.

Az érdeklődők csak olyan pályamunkákkal jelentkezhettek, amelyeket sehol nem közöltek korábban. Minden pályázónak egy szabadon választott, online elérhető klasszikus zenei hangversenyről, vagy felvételről kellett kritikát írnia.

A pályázati kiírás június 30-án zárult, a négytagú zsűri (Fodor Attila zeneesztéta, a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem egyetemi docense, Király Márta zongoraművész, a Jövő Művészetéért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense, , Windhager Ákos művészettörténész, az Országút kulturális-közéleti lap előadó-művészeti rovat vezetője,) döntött a helyezésekről, valamint négy különdíjat is kiosztottak.

Az első három helyezett között egy debreceni egyetemista is szerepel, Zalatnay Flóra Lili, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója második lett „Online operaközvetítés: az ördög műve?” című kritikájával.

A helyezést elért írásokat leközlik az Országút című kulturális-közéleti folyóiratban, a különdíjas pályamunkák pedig a Parlando zenepedagógiai folyóiratban jelenhetnek meg.

A kritikaírtó pályázat végeredménye

1. helyezés

A tenger, és ami mögötte van – kritika

Szerző neve: Németh Kira Gabriella

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

2. helyezés

Online operaközvetítés: az ördög műve? – kritika

Szerző neve: Zalatnay Flóra Lili

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar

3. helyezés

Szemközt a leáldozó nappal – esszé

Szerző neve: Kozák Bence András

Széchenyi István Egyetem, Varga Tibor Művészeti Kar

Különdíj:

Az elveszett tempó nyomában

Szerző neve: Miller Conran Emil

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Teadélután a Schumann-házban

Szerző neve: Halasi-Czalbert Tamás

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar

Zene lesz, házhoz szállítással!

Szerző neve: Baracs Róbert István

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Karantén koncert – kanapé közönség

Szerző neve: Kepes Iván

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában